Upload Mp3 ali kako gre to na Blogosu

Opazil sem, da je v preteklosti imelo veliko uporabnikov težavo z dodajanjem avdio posnetkov na svoj blog. To potrjuje tudi obisk pri administratorjevem blogu http://pomoc.blog.siol.net. Upam, da bom nejasnosti razrešil tukaj.

V nadzorni plošči v meniju Dodatki aktivirajte Flash Mp3.Aktivacija Flas Mp3 predvajalnika
Sedaj ni treba nič drugega, kot v vaš post vnesti sledečo kodo:Kako mora izgledati koda
Z besedami bi kodo zapisal takole: oglati oklepaj MP3 presledek FILENAME enačaj narekovaj link narekovaj poševnica oglati oklepaj.

*Oglati oklepaj prikličemo s kombinacijo tipk AltGr+F in zaklepaj z AltGr+G.

Kje se pojavljajo napake:

 1. Bodite pozorni na končnico datoteke oz. linka (povezave), ki jo kopirate v kodo. Flash Mp3 omogoča samo predvajanje .mp3 datotek, tako da vsi ostali formati (.wma in podobni) odpadejo.
 2. V celi kodi je prostora za samo en presledek in ta je obvezen. Nahaja se med besedicama mp3 in filename. Vse druge presledke izbrišite.
 3. Kritični so tudi narekovaji. Poznamo jih namreč več vrst ( » “ ” ) . Vidite razliko? Pravilni so samo tisti, ki jih tvori urejevalnik v nadzorni plošči vašega bloga! Copy-Paste tukaj odpade!
 4. Koda ne sme biti kakorkoli odebeljena, poševno pisana, obarvana … (v zgornjem primeru je odebeljena in obarvana rdeče zgolj zaradi preglednosti)

Če je vse narejeno pravilno, je rezultat takšenle:

[mp3 filename=”https://piroman.si/wp-content/uploads/2007/06/01-get-rhythm.mp3″/]

In kam morate shraniti vaš mp3 posnetek, da ga boste lahko predvajali z opisano metodo? Naložiti ga je seveda treba nekam na splet.

EDIT 28.6.2007: Po opozorilu Gyzarr-ja ((glej komentarje št. 33 – 35.)) sem umaknil nasvet, da svoje mp3-je shranjujte na myfilehut.com. Stran ne obstaja več. Sam sem sedaj svoj mp3 shranil kar na SiOL-ov strežnik oz. na prostor, ki mi je na razpolago za potrebe bloga.

Poročajte, kako vam je uspelo! 😉

[mp3 filename=”http://mrmojo.blog.siol.net/files/2008/01/dr_john_splinters.mp3″/]

 

 

44 thoughts on “Upload Mp3 ali kako gre to na Blogosu

 1. Kaj pa je z videom? Če pravilno razumem se lahko v blagu objavi samo Flash video (FLV) ali pa Quicktime format? Namreč rad bi objavil kakšne krajše posnetke, a nimam pojma kako priti do FLV formata, brez kakšnega komercialnega produkta. Imam posnetke v formatu AVI ali WMF, tudi SWF, nobeden od programov pa ne obvlada zapisa FLV.

 2. Še en nasvet, ki se tiče mp3: Flash ima probleme s predvajanjem, če ima mp3 sampling rate različen od večkratnika števila 11.025 kHz (npr. 8.000, 48.000) – v tem primeru pride do chipmonkey efekta, zato je treba mp3 ponovno enkodirati.

 3. @Koby: Menim, da je možno. Posnetek naloži na strežnik, nato pa link (naslov tvojega posnetka na tvojem serverju) skopiraj med narekovaja v kodo, kot je ponazorjeno v mojem primeru (rdeče je obarvana koda, črno pa link).

  Upam, da sem napisal dovolj razumljivo. 😉 Poročaj o uspehu!

 4. Pi.roman: potrebujem pomoč. Kako spraviti na strežnik 87MB datoteko MP3. Imam posneto oddajo na Radio Ognjišče, kjer sem sodeloval v okviru mojega apela po izboljšanju položaja rakastih bolnikov. Zelo bi ti bil hvaležen če obstaja za to kakšna rešitev. Hvala in l.p.

 5. @Drmagnum: Treba bo najti en strežnik, ki nima omejene velikosti datoteke. Myfilehut.com, ki sem ga priporočal zgoraj ima omejitev na 50MB. Obstaja pa možnost, da datoteko razpoloviš z ustreznim programom (npr. Cool Edit) in jo naložiš v dveh kosih.

 6. Pi.Roman, ne vem če je tole še tvoje področje…no, imam WordPress, vendar ne na Siolu in zato nimam že vnaprej naloženega tega plugina Flash MP3, imaš mogoče glede tega kakšen nasvet? Kje ga dobiti…? Hvala v vsakem primeru, tvoji nasveti so zakon 🙂

 7. @Gyzarr: Hvala za opozorilo glede neveljavnega linka. Očitno stran ne obstaja več (vsaj v Googlu je ne najdem).

  Stran, ki jo predlagaš ti, ni dobra, ker mp3-ju doda končnico html in datoteka za potrebe bloga ni več uporabna. Sam sem svojo datoteko sedaj naložil kar na siolov strežnik.

Dodaj odgovor