Statistika obiska z Google Analyticsom

Na željo našega anal i tič ne ga kinkitoneta tokrat nekaj o številkah. Za vse, ki še ne spremljate obiska na blogu, pa bi ga radi.

Na naslovu http://www.google.com/analytics/ si ustvarite račun. Postopek je enostaven in ne morete ničesar zgrešiti, zato ga ne bom podrobneje predstavljal. Vnesete veljaven e-mail naslov, izberete si geslo, ga še enkrat potrdite in spodaj v prazen okvirček prepišete tiste ukrivljene črke in kliknete na gumb I Accept.

V nadaljevanju sledite intuiciji. Po parih klikih vas obvestijo, da so vam na naslov, ki ste ga na začetku vnesli, poslali pošto. Odprite pošto in za potrditev vašega računa na Google Analytics kliknite na povezavo v njej.

Ko je račun potrjen, spet skočite na http://www.google.com/analytics/ in se vpišite. Uporabniško ime je e-mail naslov, ki ste ga vpisali na začetku, geslo ste si pa tudi izbrali, kajne?

Ob prvem vstopu v Google Analytics morate seveda navesti osnovne podatke o strani (URL naslov), katere statistiko želite spremljati.

Vnesi URL naslov svojega bloga

Sledi še nekaj klikov …

… ko pa zagledate tole…

Označi in skopiraj kodo

… se ustavite in zadihajte. 😉 Ste? Sedaj pa skopirajte (Ctrl+C)teh par vrstic kode in se preselite v zakulisje vašega bloga.

V nadzorni plošči na vašem blogu v meniju izberite Dodatki in nato na seznamu poiščite Google Analytics ter ga aktivirajte (na desni piše »Aktiviraj«. To kliknite, da se napis spremeni v »Onemogoči«). Sedaj v zgornjem meniju izberite Nastavitve in v podmeniju mora biti viden gumb Google Analytics. Ko kliknete nanj, se vam odpre stran, kamor prilepite (Ctrl+V) tisto kodo, ki ste jo kopirali prej v Google Analyticsu. Ne pozabite se oglasiti na gumbu spodaj desno – Update Options.

Nadzorna plošča vašega bloga

Tako, koda je vnešena, sedaj pa sledi najtežji del – do 24 ur čakanja, da vas gospod Google vključi v svoj statistični urad. Jutri se pa le oglasite spet na http://www.google.com/analytics/, se vpišite z znanimi podatki in si poglejte katera vas gleda, od kod prihaja, kako vas je našla, kako je bila oblečena, ko vas je gledala …
Vstop v Google Analytics statistiko

No, z malo domišljije bi šlo tudi tako. Sicer je na voljo res ogromno statistike, samo odkriti jo je treba. Kar pogumno klikajte po menijih, v koledarju označite poljubno obdobje … kolegom po blogu se pa le pohvalite …

40 thoughts on “Statistika obiska z Google Analyticsom

 1. Uj matr, sem nekaj časa nazaj aktiviral, pa čisto pozabil. Vidim zdaj par zanimivih statistik. Moj obisk je še bolj bogi, ampak od tistega, kar mam, je presenetljivo dosti iz Nemčije, Nizozemske in Los Angelesa. Kako so ti ljudje prišli zraven, mi absolutno ni jasno…

 2. ej, jst sem mela občasno folk iz bližnjega in daljnega vzhoda, kakšen maroko se je našel vmes, neka čist tretja ruska mesta, pa tudi zahodna in vzhodna obala severne amerike, vendar samo kakšen obisk ali dva na dan, ne lih nek naval. sej ti tud včasih klikneš na kakšno stran, ki ti jo je ob iskanju ven vrgel google, potem pa ugotoviš, da to ni to. 🙂

 3. Tudi jaz sem si ga inštaliral nekaj dni nazaj, vendar se nisem globje poglabljal vanj. Sem si pa sedaj vzel čas, zahvaljujoč tvojemu nasvetu iz zadnjega odstavka. Res so se pri Google-u dobro spomnili. Statistika v pravem pomenu besede. Sem se počutil kar malo voajerja (sram me je).

  BTW, dobra poteza je tole z nasveti. Nam, ki nismo ravno računalniški guruji, to zelo prav pride. Tvoj blog je že v mojem Google Readerju. 😉

 4. V bistvu je takšna storitev idealna za firmo, ker imaš pri sebi podatke koliko so obiskane posamezne spletne strani in te informacije so zlata vredne za oglaševalce. Sicer sem sledil navodilom in sedaj čama 24ur. Bom pa do jutri verjetno že pozabil geslo in uporabniško ime. Sedaj jih je pa že toliko, da ne vem več kje imam glavo z gesli.

 5. @Nora: Mogoče je v LA kak Slovenec, ki spremlja SiOL-ove bloge. In ne, kaj več kakor IP (vsakemu računalniku lastna številka) se o identiteti obiskovalca ne da razbrati.

  @Teoo: Statcounter ima pred Googlovim Analyticsom to prednost, da dela skorajda v realnem času(google dela z zamikom kakšne ure). Vendar ima Statcounter tudi eno veliko slabost. V brezplačni verziji beleži samo zadnjih 100 logov. Jaz sicer uporabljam oba. Bom v kratkem napisal še navodila za uporabo slednjega. 😉

 6. Mora se tud vedet, da je ogromno klikov naključnih. Recimo na googlu nekdo vpiše ključno besedo, pa tvoj blog ven vrže ter ga klikne in v parih sekundah zapusti. Tud sam imam zadetke iz Los Angelesa in Utah, pa iz Francije, Nove Zelandije ter celo iz Afrike. Zanimivo, kako hitro ti poskoči gledanost, če prideš na uvodno stran siola za bloge (moj siol). Recimo, sam sem svoj blog odprl pred dobrim tednom, pa se mi je gledanost povečala iz približno 250 ogledov na dan, na včerajšno številko dobrih 1300, pa vem da jih je ogromno hitro zapustilo moj blog, pač naključni.

 7. Prvi način, kako povečat obisk, je ta, da konstantno nekaj pišeš. Vsakič ko napišem par komentarjev, mi gre obisk gor za par 10 komadov, če pa par dni nič ne komentiram, mi pa pade skoraj na nulo.

  Pa seveda vsakič ko naredim nov zapis, ki je potem par ur med 20 novih na prvi strani, skoči graf do stropa za nekaj časa. Seveda to se opazi, ker jaz kaj napišem samo enkrat do dvakrat tedensko. (mimogrede, na kurac mi grejo ljudje, ki naredijo po pet in več objav na dan)

 8. @buba švabe jaz naredim v ponedeljek več kot 5 dolgih objav, ker jih pišem v soboto zjutraj, ker pa nimam interneta doma, jih objavim šele v ponedeljek.

  Sicer me pa ne skrbi obisk na blogu. Pišem zase, ker se tako prisilim, da o nečem, o čemer razmišljam, še nekaj napišem. Je pa dejansko zanimivo, od kje vse so zadetki na spletno stran. Očitno imajo siolovi blogi neke podatke, ki jih ima googlov pajek, ki brska po internetu zelo rad.

  Recimo če v googlu vtipkaš ključno besedo “predsedniški kandidat”, ne dobiš Petrleta ali Pahorja, še manj Drnovška, ampak mene. Na kar sem ponosen.

 9. roman,Vse je nameščeno,24 ur je že minilo pred 10 dnevi,ko pa pogledam na view status,kaže vse nič.svoj obisk malo preverjam kar na video googl,pa komentirajo me še kar veliko,vendar status kaže niiič.Kje delam napako,oz kje je moja greška?Z moje strani so prebrani vsi komenti,pa si ne pridem gor.Pomagaj

 10. Vprašaj je slabo zastavil vprašanje.
  Skratka,…po vseh tvojih navodilih sem si namestil google analytics,ko pa pogledam kakšen je trenutni,oz. tedenski obisk,ali kdo me je obiskal,kaže graf vedno nič.Zakaj mi ne pokaže,tako kot nekaterim,iz katerega kraja recimo obiskujejo moj blog,koliko je ogleda na blogu,….Upam,da je vprašanje dobro zastavljeno in da dobim odgovor. Hvala

 11. Ali kdo ve, zakaj siolov blog pozabi v nastavitvah za google analytics številko, ki enoznačno določa uporabnika (uactt ali nekaj takega)? Meni se je to sedaj že dvakrat zgodilo in potem se neha štetje obiska. Tudi če zadevo popravim, čez nekaj časa spet izgine in piše namesto kode userID.

 12. @PokerPlayer: Moji tutoriali veljajo za siolove nastavitve. Ti uporabljaš drug vtičnik, kot je naš na siolu. Poleg tega je tale prispevek star 20 mesecev. Če računaš, da se WordPressovi vtičniki posodabljajo skoraj vsak mesec, si lahko predstavljaš, da je tole že rahlo zastarelo … 😉

Dodaj odgovor