Kdo je Piroman?

Piroman ni požigalec, je pa gasilec. In tekač, ki ima cilj postati ultratekač.

Živjo, sem Roman Čretnik, letnik 79, živim v Mozirju. Že v osnovni šoli sem ugotovil, da nisem najhitrejši tekač, sem pa vzdržljiv. Do poznih dvajsetih je tekač v meni bolj miroval, potem pa se je začel počasi prebujati. Od 2009 naprej sem imel faze, ko sem tekel več in spet manj, ko pa sem leta 2012 naletel – zahvaljujoč moji dragi ženi Katarini – na knjigo Rojeni za tek, je odločitev padla. Tudi jaz hočem postati ultratekač.

Ultratekač seveda ne postaneš čez noč. Nimam namreč namena, da se udeležim enega ultrateka in potem za tri tedne (ali še dlje) obležim povsem iztrošen in polomljen. Do tega cilja bom prišel postopno. Prvo leto (2013) sem se udeleževal malih maratonov, torej 21-kilometrskih razdalj. Cilj je bil, da do konca leta to razdaljo premagam v manj kot uri in pol. Ko je bil ta cilj dosežen, sem se premaknil naprej. Čez zimo sem delal na bazi, v letu 2014 pa tekel maratone (42 km). Tu je bil cilj čas pod 3 ure in pol, zaželjen pa je pod 3:20. Maraton sem sredi 2014 bil sposoben preteči relativno sproščeno in brez večjih težav, zato sem se prijavil na prvo ultro: Celje – Logarska dolina. V 2015 je cilj 100 Ultra Trail Vipavska dolina. Naprej bomo še videli.

Blog sem začel pisati, ker med tekom pogosto razmišljam o stvareh, ki se po vsej verjetnosti po glavi pletejo še komu drugemu. Iščem odgovore in ko jih najdem, jih lahko delim z vami. Če bom s svojim razmišljanjem in raziskovanjem k teku zvabil še koga,  bom zelo vesel.

Stik: romancretnik@gmail.com, 041 783 469