Kako bomo blogali v prihodnosti – WordPress 2.5

Kdor z blogom gostuje na zasebnih strežnikih, lahko že nekaj dni preizkuša najnovejši izdelek iz laboratorijev stvariteljev najbolj popularne blogerske platforme, imenovane WordPress. Medtem ko v blogerskih skupnostih ((Kot je npr. Siolov Blogos)) sistem poganja različica z oznako MU (multi-user) z zadnjo različico 1.3.3, ((Na siolu je še različica 1.2.5, saj je posodobitev na novejšo različico zahteven in dolgotrajen proces)) je za posamezne uporabnike razvoj novih različic veliko hitrejši. Tako je v letu 2008 najprej luč sveta ugledala različica 2.3.3, potem pa so se ustvarjalci odločili, da različico 2.4 kar preskočijo in takoj izdajo 2.5. In so jo.

Da najprej pojasnim razliko med različico za posamezne uporabnike in različico MU. Poenostavljeno bi lahko dejal, da je MU nadgradnja različice za posameznega uporabnika. MU ima okoli osnovne različice le še en sistem, ki več posameznih blogov povezuje v eno celoto, v nekakšno skupnost.

Ker pa različica MU sledi razvoju različic za posamezne uporabnike, tudi siolove uporabnike verjetno zanima, kako bo izgledala nadzorna plošča njihovih blogov v prihodnosti. Pri prenovi ne gre le za grafične spremembe, ki nadzorno ploščo delajo bolj lahkotno, zračno. Sprememb je kar nekaj, pokomentiral pa jih bom pod posameznimi slikami. Na koncu sem prilepil še eno video predstavitev, ki pa je v angleškem jeziku.

Nadzorna plošča WordPress 2.5

Prva sprememba je torej barvna shema. Kot naslednje opazimo novo razporeditev v menijski vrstici ter razpored prikaza podatkov v zvezi z objavami in komentarji. Novost je tudi prikaz statistike obiska, ki deluje v navezavi s stranjo wordpress.com. ((Tako kot za Akismet, si morate tudi za ta dodatek pridobiti brezplačni wordpressov API ključ))

Nova objava WP2.5

Stran za objavo novih prispevkov ponuja predvsem dve uporabni novosti. Prva je novi vmesnik za dodajanje multimedije (posebej predstavljen spodaj) druga pa (vsaj zame) zelo pomembna malenkost – dodatna orodna vrstica, ki se že od različice 2.3.3 aktivira s klikom na ikono ((Adijo nadležna kombinacija tipk Alt+Shift+V)) si zapomni nastavitve in ostane aktivirana tudi ob naslednjem obisku. Druge spremembe se mi niti ne zdijo preveč pomembne.

Nalaganje WP2.5

Vmesnik za nalaganje multimedije je nov. Končno je omogočeno hkratno nalaganje večih datotek, poleg tega pa omogoča, da slike shranjujete v galerije. Med prenosom datotek se prikazuje tudi progress bar. ((res ne vem, kako bi to prevedel v lepo slovenščino))

Nastavitve WP2.5

Pri nastavitvah je najopaznejša nova možnost, ki se navezuje na nalaganje slik. Novi WordPress 2.5 namreč sam naredi thumbnaile, torej pomanjšane slike v velikosti, kot jo določi uporabnik. Te sličice se uporabljajo pri prikazovanju fotogalerije, ki je pravzaprav ena največjih novosti v tej različici.

Profil WP2.5

Če uporabniku nova barvna shema ni všeč, lahko preklopi na klasično, kakršna je bila v uporabi do sedaj. Vmesnik za spreminjanje gesla nam sporoči, ali je geslo dovolj dolgo in zapleteno, da bo tudi varno.

Za konec pa prilagam še videopredstavitev samega Matta Mullenwega, enega izmed gigantov blogosfere in povezavo na WordPressovo predstavitev novosti.

[kml_flashembed movie=”http://s.wordpress.org/resources/2.5/dashboard-and-images.swf” height=”300″ width=”500″ /]

Kako se vam zdi?

19 thoughts on “Kako bomo blogali v prihodnosti – WordPress 2.5

  1. Lepo izgleda, to je res, ga uporabljam že teden dni. Treba pa je povedati tudi to, da ima različica 2.5 vsaj enega hrošča, in to velikega. Vmesnik za nalaganje multimedije namreč ne deluje v Internet Explorerju in Operi (sličice se ne naložijo), ampak samo v Firefoxu.

Dodaj odgovor