Ultra 2014!

Moje voščilo za vse vas: naj bo ultra pozitivno 2014. 

[su_quote cite=”SSKJ”]últra prid. neskl. knjiž. ki v zelo visoki stopnji presega navadne, običajne lastnosti česa[/su_quote]

Ocena za 2013: odlično

Leto, od katerega se v teh dneh poslavljamo, se je zame v tekaškem smislu izteklo po načrtih, v določeni meri sem načrte celo presegel.

Moj glavni tekaški cilj za 2013 je bil preteči polmaraton v manj kot uri in pol. Če bi to dosegel pred Ljubljanskim maratonom, bi na največjem tekaškem prazniku v Sloveniji poskusil preteči cel maraton. Sicer sem celo leto lepo napredoval, a sem za dosego primarnega cilja moral počakati ravno na Ljubljano. Tam sem kljub močnemu vetru pritekel v cilj, ko je uradna ura kazala 1:29:06. Tri tedne kasneje sem pri naših zahodnih sosedih v Palmanovi rezultat izboljšal za dodatno minuto.

Drugi cilj za 2013 je bil, da se povzpnem na Ojstro peč (( Ojstrih peči je v Sloveniji več. Govorim o tisti v Mozirju. )) v povprečju vsaj enkrat na teden. To pomeni vsaj 53 vzponov. Ustavil sem se pri 57.

Sicer letos še nisem vodil točnih evidenc, ker nisem imel ustreznega orodja, ampak ocenjujem, da sem prav gotovo pretekel več kot 1.200 kilometrov, od tega je bila večina bolj ravninskih, nanizal pa sem tudi več kot 50 vzponov na bližnjo Ojstro peč (( v eno smer cca. 1,5 km in 200 m višinske razlike )) ter nekaj tekov na Golte. (( v eno smer cca. 9 km in 1000 m višinske razlike )) Prebral sem več tekaških knjig in ogromno spletnega gradiva, precej sem črpal tudi iz prakse. Največ sem se naučil na lastnih napakah.

Cilji za 2014

Prvi cilj je preteči cel maraton. 42 kilometrov in 195 metrov. Drugi cilj je to razdaljo preteči prej kot v treh urah in pol. Če mi to uspe izpeljati do konca poletja, bom definitivno tudi na štartu moje prve ultre: Celje – Logarska.

Drugi cilj, ki pa bo dosežen še pred prvim, je pravzaprav projekt. Poimenoval sem ga Ojstra peč 100x. Opraviti nameravam 100 vzponov na Ojstro peč v enem mesecu. To pomeni v povprečju več kot 3 vzpone na dan. Ta projekt bom izvedel kar v januarju.

Tretji cilj je gorskotekaški projekt, vendar ni vezan neposredno na moj tek. Imam idejo, da po vzoru Davida Kadunca organiziramo lokalno različico njegovih 12 ur rekorda Šmarne gore. Naš projekt bo 2 uri za Ojstro peč. Več o tem v posebnem prispevku.

Še naprej si bom pridobival tudi teoretično znanje in iskal motivacijo pri različnih spletnih virih. Načrtovanje prireditev, ki se jih bom udeležil, še ni končano. Verjetno se bo še tudi med letom kaj spremenilo. Plan je objavljen tukaj.

Željá imam sicer še več, a raje si zadam realne cilje, ki jih bom z disciplino in treningom lahko dosegel in si s tem še dvigoval motivacijo za nove podvige.

[su_box title=”Kakšni so pa tvoji cilji?” box_color=”#9c0000″]Zanima me, kako pa ti načrtuješ tekaške podvige.

  • Imaš jasne cilje, ali preprosto tečeš po trenutnem navdihu?
  • Katerih tekov se nameravaš udeležiti?
  • Imaš za 2014 kakšen prav poseben cilj?

Odgovore pusti spodaj, v komentarjih.[/su_box]

Zapis zaključujem z mislijo iz naslova.
Vsem skupaj želim, da bomo čez leto dni lahko rekli, da je bilo 2014 res ultra. Uživajte!

1 thought on “Ultra 2014!

Dodaj odgovor