Posledice neurja v Braslovčah

Narava mora biti res huda na ljudi, sem pomislil, ko sem se peljal iz Zgornje savinjske doline proti prestolnici. Pot me nese tudi skozi Braslovče, ki pa danes zgledajo res žalostno. Včerajšnje neurje je pustilo katastrofalne posledice, ki jih pridni ljudje že hitijo pospravljati.

Hudo uro sem sam preživljal v Mozirju, kjer pa več kot nekaj grmenja in močnega naliva v nekaj sunkih ni bilo čutiti. V slabih 10 kilometrov oddaljenih Braslovčah je očitno bilo dosti bolj grozljivo. Siloviti veter je odkrival strehe, lomil in ruval drevesa, tlačil koruzo in opustošil cele njive s hmeljevimi nasadi.

Polomljena drevesa

Izruvano drevo

Ogledalo

Razkrita streha

Ljudje so že na delu. Drevesa, ki so na nekaterih mestih zaprla cesto, so odstranjena, nekateri že krpajo strehe, pristojne službe pospravljajo javne površine.

Uničeni hmeljevi nasadi

Ob pogledu na popolnoma uničene hmeljeve nasade sem se spomnil tudi nate, Chef. Se zna zgodit, da bo pivo drugo leto dražje …

Uničeni hmeljevi nasadi 2

Sicer pa … mati Narava in to. Res me zanima, koliko so vsa ta neurja (1, 2, 3, …) v zadnjem obdobju povezana z neodgovornim ravnanjem človeka. Ali pa gre samo za prehodno obdobje, kot menijo nekateri drugi strokovnjaki.

20 thoughts on “Posledice neurja v Braslovčah

 1. Neurja so vedno bila (rajši ne omenjam neurij iz 80.let prejšnjega stoletja) in bodo še naprej. Nikoli ni bilo miru glede tega, podnebne spremembe gor ali dol. Škode je pa z urbanizacijo in širjenjem kmetijstva vedno več. Poleg tega je vse več neurij dobro dokumentiranih; kar preverite, da je bil skoraj po vsakem hujšem neurju v zadnjem času objavljen kakšen posnetek na Youtube.

 2. Tole neurje nima prav nobene veze s podnebnimi spremembami. Celo nasprotno, če se bo res ozračje segrelo bo manj prodorov hladnega in vlažnega zraka in zato tudi manj neurij.

  Je pa zanimivo, da sem sam oddaljen le 10-15 km stran od dela tega neurja pa je bila res samo kakšna kapljica.

  V bistvu sem takrat ko je 10km stran divjalo neurje lepo obrezoval živo mejo in je le malce zapihal vetrič ter padlo par kapljic in je bilo že mimo:)

  Sam folk je pa tudi malce sam kriv za škodo, ker pustijo rasti ogromna drevesa tik ob hišah, saj obžagali bi jih in potem jih ne bi moglo kar podreti.

  LP

 3. Prav neverjetno pustošenje je tudi v gozdovih, ki jih do sedaj ni še nihče omenil. Skozi gozd se je praktično nemogoče prebijati zaradi številnih izruvanih in polomljenih dreves. Zagotovo ena največjih naravnih katastrof na območju Braslovč v zadnjih letih.

 4. ¸
  Hmelja je v pivu toliko, kot soli v nedeljski goveji juhci in čeprav je hmelj v osrčju Braslovč popolnoma uničen, ni panike. Zavarovan je tudi dobro, žičnice se pa tudi niso prvič podrle. Otroci so veseli, da se je šola (skoraj) podrla, kuruza je tudi vsa v franžah, ampak kolikor pesticidov zahteva kmetijstvo, pa vse te njihove subvencije, nisem ravno kmečki simpatizer. Omenjeni kraj dobro poznam, še najbolj zastrašujoč pa je pogled na del gozda, kjer je cca 100 dreves na polovici prelomljeno in deluje kot da je komet ali letalo pristalo. In še naj zgodbica: dva zakonca sta se hotela z avtomobilom skriti pod lično strehco pri prijateljih pred točo, pa se je nanju podrl 100 let star oreh, vendar sta ostala nepoškodovana (ena veja je rešila dve življenji 🙂 kaj to, solata, solata! so se babnce drle, dedci pa: jebem ti solato, moj vinograd!!

 5. O tem sem tud v svojem blogu pisala 🙁 Men se je prav čudn vozit tule okol, k prej je blo vse lepo… zdej pa vse podren, pa nč več lepo… 🙁

  Drugač so ble pa po moje res najbolj obiskan kraj ja… mami je rekla, da tule še ni videla tolk avtov, ki so se po naši mali vasi komaj izmenjevali in izogibali drug drugemu…. 🙁

 6. jao 🙂 takle mamo! danes smo 16.04.2008 sanacija neurja, lasnekga, danes so namreč končali s spravilom lesa iz hoste, oz. par dni nazaj. in kaj je sedaj. 🙂 cesto so uničili s kamioni in vsemu, občina pravi, s 1.1.2008 niso več pristojni za obnavljanje in vzdrževanje omenjene ceste, očitno tile gozdarji tudi ne, a naj po pol leta prijavljam škodo, ki je sicer posledično nastala zarad neurja? 🙂 kam gre ta država… ta svet. mafija ena!

Dodaj odgovor