Kateri blog izbrati? * Predstavljam Email.si blog

Email.si je bolj poznan kot ponudnik elektronske pošte, manj pa kot ponudnik blogov. Kakšnih statističnih podatkov o številu registriranih blogov pri njih sicer nisem našel, imam pa občutek, da je skupnost majhna in bloge koristi bolj v stilu forumov.

Naslovnico si lahko pogledate sami, ozadje pa bom predstavil tukaj.

Napiši objavo:

Email - Nova objava

Nadzorna plošča je zelo preprosta, vmesnik za vnos novih prispevkov pa relativno skromen (ponuja samo osnovno oblikovanje teksta). Prispevku lahko določite čas objave, a ura deluje kar nekaj po svoje. ((Blogerji so sicer že nekaj časa nazaj o tem obvestili skrbnike blogov, a zadeve očitno še niso popravili.))

Uredi objave:

Email - Uredi objave

Tukaj je viden seznam vseh objav in možnost naknadnega urejanja posameznih prispevkov.

Uredi blog:

Email - Uredi blog

Blogu lahko uredimo naslov in podnaslov, nastavimo pravice za pisanje komentarjev, določimo razporeditev strani (širina strani je lahko fiksna ali se prilagaja vsakemu monitorju, poravnana je lahko levo ali na sredino) in izberemo eno izmed dveh grafičnih podob (ena je v zeleni barvi, druga v temnejši modri).

Uredi kategorije:

Email - Uredi kategorije

Dodajate in odstranjujete lahko nove kategorije, pod katerimi shranite svoje objave.

Uredi stransko vsebino:

Email - Uredi stransko vsebino

Meni, ki se v obeh grafičnih podobah pojavi na desni strani, je le delno prilagodljiv. Na sliki je lepo vidno, na kakšen način lahko vsebino spreminjate in določite, kaj bo vidno in kaj ne. Zadnja opcija je Album.

Album:

Email - Album

Album je sicer poglavje zase (ni v oddelku blogov), a se ga uporablja kot skladišče slik. Nalaganje je preprosto, možno je nalaganje tudi večih datotek hkrati, shranjuje se jih lahko v različne “podalbume” poleg tega se jih lahko opremi s ključnimi besedami in opisom. Za bolj aktivne je na voljo tudi orodje za še preprostejše nalaganje slik kar iz namizja.

SKLEP:
Nadzorna plošča je sicer preprosta, pregledna in logična, a ji manjka kakšnih posebnosti, dodatkov. Pogrešam npr. možnost za prikazovanje filmov in statistiko obiskanost mojega bloga. O skrbništvu nad blogi (in vsemi ostalimi ponujenimi storitvami) veliko pove blog ekipe email.si. Na dotičnem blogu so se 26. junija 2007 ((V času nastanka tega zapisa se piše 18. avgust istega leta)) skrbniki sicer pohvalili z enim dodatnim izgledom (tako da sta sedaj dva) in napovedali pripravo novih. Glede na to, da so bloge otvorili v juliju 2006 in v enem letu pripravili en nov izgled … O napačnem delovanju ure sem že pisal. Iskalnik deluje le deloma. Našel ni npr. mojega bloga, ((Poskušal sem vse variante piroman, pi_roman, z velikimi, malimi črkami … nič.)) je pa našel npr. moj zapis o kavi, če sem v iskalnik vpisal “kava”.

Najsvetlejša točka se mi zdi Album, ki pa (kot že omenjeno) v osnovi sploh ni del blogov. Dovoljena kvota je 250 MB na mesec, ((Kar se mi zdi zelo veliko)) slike se lahko ureja, objavlja na blogih, pošilja prijateljem itd. Ker pa slike niso glavni del blogov (čeprav bi lahko bilo brez njih tudi zelooooo dolgčas), Email s svojo ponudbo name ni naredil prav dobrega vtisa.

Povezani članki:

 • Napoved
 • Večer
 • Siol
 • eDnevnik
 • RTV
 • TudiTi
 • Najblog
 • Email.si
 • ———————————

  8 thoughts on “Kateri blog izbrati? * Predstavljam Email.si blog

  Dodaj odgovor