Nova zvezda v blogosferi – Drugi svet

V nedeljo, 5.8.2007, tri dni pred napovedano otvoritvijo, je medmrežju vrata odprl Drugi svet.

V nasprotju z izstrelitvami raket Nase, ki imajo zaradi vremena vedno kakšen dan zamude, so pri Drugem svetu izkoristili ugodne razmere in »Slovenski blogerski časopis« lansirali kar tri dni pred napovedanim datumom. Kot mi je zaupal Rajko (ki me je povabil, da napišem pričujočo recenzijo) iz uredniške ekipe Drugega sveta, so to storili zaradi predstavitve projekta na Valu 202.

Drugi svet 1

Kakorkoli, povabljeni smo v Drugi svet, ((Je podobnost imena s Second life zgolj naključje? 😀 )) ki obljublja dnevni izbor najboljših prispevkov celotne blogosfere. ((Kot kaže njihov meni, v blogosfero štejejo agregate SloBlogi.net, Blogrola.com, siblogs.com, bloger.si, Reddit ter ponudnike blogov eDnevnik, Siol Blogos, Večer blog, Delo blog, Najblog, RTV blog)) Če sem prav razumel, bo naše prispevke spremljala »šestčlanska uredniška ekipa s podporo večje skupine blogerjev«. Na kakšen način bo skupina blogerjev pomagala, ni pojasnjeno, šefi pa obljubljajo, da bodo prednost dajali »kvalitetnim, pozitivno naravnanim, realnim prispevkom«. Obljubljajo tudi, da ne bodo izpostavljali posameznih blogov (avtorjev, op.a.), ampak dobre prispevke. Tisti »dobri« bodo potem izpostavljeni in za boljši pregled razvrščeni v eno izmed osmih kategorij.

Všeč mi je način, kako prispevke izpostavljajo. Vsak dobi simpatično sličico, naslov ostane originalen, povzetek pa napišejo v uredništvu. Za to slednje želim urednikom veliko energije in dobre volje.

Tako kot Domen Savič, imam tudi jaz nekaj pomislekov o samem urednikovanju. En razlog za to vidim tudi v dejstvu, da so pri projektu dejavni ljudje, ki oblikujejo tudi drugo največjo blogersko skupnost. Deloma (prikrito) jo favorizirajo tudi na ta način, da na naslovnici Drugega sveta ponujajo registriranje novih blogov prav pri omenjeni skupnosti, v blogosferi pa se omenjeni ponudnik blogov najbrž ne znajde na prvem mestu ravno po naključju.

Drugi svet 2

Zanimiva se mi zdi kategorija Gostujoči bloger. To je prostor, kjer bodo mesto na prižnici (in priložnost za še večjo slavo) dobivali zanimivi blogerji in imeli možnost nekaj časa neprekinjeno pridigati obiskovalcem Drugega sveta.

Projekt v celoti ocenjujem pozitivno. Po treh dneh spremljanja Drugega sveta sem prebral nekaj res zanimivih prispevkov, pa mi za to ni bilo treba prebrskati n blogov. Vsekakor ga bom priporočal tudi Zlobi, ki se je zadnjič pritoževala nad blogerji, ki si jih zaradi enega dobrega prispevka doda v blogrolo, potem pa več tednov od njih ni praktično ne duha ne sluha. Na Drugem svetu so me med drugimi opozorili tudi na zanimiv blog, ki ga piše nekdo, ki sam sebe imenuje Svobodni slovenski novinar Franci Medbusanci – žešči čefur. 😆

Drugemu svetu za popotnico želim srečno in veliko zanimivih odkritij v galaksiji blogov.

12 thoughts on “Nova zvezda v blogosferi – Drugi svet

 1. In kako bodo oni izbirali prispevke? Bodo prelistali čisto vse slovenske bloge in to vsak dan znova in znova? Samo banalen primer bom dal – včeraj sem objavil prispevek o obisku groba enega najbolj nadarjenih in srčnih igralcev, kar jih je kadarkoli igralo v slovenski nogometni ligi, za prispevek je pokazala zanimanje celo Ekipa, za ta t.i. časopis pa očitno ni dovolj zanimiv…

 2. Kot do Kolosejeve punudbe sem tudi v tem primeru skeptičen.

  Ustvarjalci tega agregata računajo na naše blazno veselje, če nas bodo blagovolili polinkat. Bržkone se niti ne motijo in večina bo navdušena, če bodo prišli v ti. blogerski časopis.

  Močno dvomim, da so ustvarjalci tako zelo dobre duše, da to počno kar iz lastnega veselja in za popularizacijo bloganja. Če res nimajo namena zaslužiti, potem so očitno še bolj čudni kot mi, blogerji – entuziasti, ki smo počasi postali tarče smešno poceni promocijskih akcij in ostalih zaslužkarjev.

  Meni se jebe za sto linkov več dnevno. Da se razumemo: zaslužek mu absolutno privoščim, a ne na račun blesavih blogerjev, ki se jim fajn zdi, če so prišli v blogerski časopis.

  Oni bi kar na juhuhu objavljali povzetke blogov. Kaj pa če kdo ne želi biti tako izpostavljen, ali pa se tega ne gre iz principa?

  Hja, ko (če) ugotovi, mora poslat mail na Drugi svet. Zakaj ne bi bilo obratno? Zakaj Drugi svet prvi ne kontaktira blogerja? To je svinjarija, ki se lahko zgodi samo na področju, ki je tako slabo urejeno kot naša blogosfera. Kjer se ne ve kaj se sme in kaj ne.

  Da se razumemo: to se najbrž celo sme (ker ni izrecno prepovedano), ampak načeloma se pa tako NE dela.

 3. @Zaver: Dolgočasno in brez domišljije? Urednikovanja na tak način vsaj v slovenski blogosferi še nisem zasledil (razen deloma pri eDnevniku). Je pa v takšen projekt dnevno treba vložiti veliko časa in energije, zato menim, da si že iz tega stališča zaslužijo priznanje.

  @Buba Švabe: Če bodo zdržali tak tempo kot je na začetku, bo vse ok. Preveč izpostavljenih objav na dan tudi za bralce ni dobro – kdo bo pa toliko prebral.

  @Had: Blogerski časopis jaz razumem v smislu: blogerji pišejo prispevke, uredniki drugega sveta pa izbirajo tiste, ki se jim zdijo vredni in jih “objavljajo”.

  @Alex ven der Volk: Vedno se bodo lahko izgovarjali na svojo uredniško politiko. Če je zanimivo za Ekipo, ni nujno, da je zanimivo za Drugi svet.

  @Chef: Najbrž bo večina res vesela, da jih/nas bodo linkali, še bolj prav ti pa dam v delu, ko praviš, da bi lahko oni najprej kontaktirali avtorja in vprašali za dovoljenje. Se mi zdi, da bi bilo to še najbolj v skladu z avtorskimi pravicami.

  @Perko: Vsak ima pravico do lastnega mnenja in prav je, da ga tudi pove. Čeprav iz tvoje razlage njihove strani (ki si jo sicer lahko vsak brez težav in brez kake registracije ogleda sam) nisem razbral niti enega tehtnega argumenta, ki bi me prepričal, zakaj NE spremljati njihovega dela.

 4. Lepo debato imate tu. Zadnjič sem kolegu omenu da imam končno tudi jaz blog, pa je je zavrnil: “Jaz sm začel že trikrat, pa saj nobeden tega ni bral…” Hm, ja mogoče je res škoda pisat če noben ne bere? Če tako razmišljaš potem te je ta novica razveselila…
  Jaz pa pravim, pa kaj če me noben ne bere, sej tega nisem začel zato da bi me brala vsa vesoljna Slovenija, ne tega niti nočem. 24ur.com bere vsa Slovenija, pa poglejte kakovost tamkajšnjih komentarjev… kdaj bi želel članek komentirat pa si premislim zaradi “izredne” inteligence komentatorja pred mano. Pa ne samo 24ur vse strani z velikim obiskom imajo iste probleme. Rajši ostanem neznan in me berejo smao prijatelji in ostali blogerji ki se jim moj blog zdi zanimiv, mi vsaj nebo treba dnevno bristai neumnih komentarjev.

Dodaj odgovor