Na pomoč! Rad bi razstavil Canona S2 IS

Ker se mi zdi 140 € enostavno preveč za (po mojem mnenju) rutinski poseg v fotiča, sem se tega lotil sam, pa se mi je ustavilo.

Pat&Mat - A je to?

Kandeli je v Peterburgu zatajil najin, sicer eden najboljših kompaktnih digitalcev, Canon S2. Objektiv je obstal v skrajni zunanji legi in noče nazaj. Sliši se, da motorček poskuša, a ne gre. Na ekranu se prikaže sporočilo E18, nato pa aparat ugasne. Na medmrežju sem izbrskal, da je to pogosta Canonova napaka in da se jo da odpraviti s preprostim posegom. Menda se to zgodi, ko objektiv pade iz vodila in ga zato motorček ne more več spraviti v izhodiščni položaj. Našel sem tudi fotografiran postopek, kako so to nekateri počeli na svojih aparatih – žal pa ni nobenega za S2.

Sicer se imam za tehničnega in praktičnega tipa, vendar sem si mislil, da bi tako stvar vseeno prepustil strokovnjakom. In sem ga odnesel na pooblaščen servis, kjer so ocenili popravilo na 140€! Zamenjali bi motorček (zakaj že, saj se sliši, da dela), vodila in “še neke malenkosti”. Ne, hvala, sem jim rekel in odnesel fotiča nepopravljenega domov. Še dam enkrat toliko zraven in imam novega S3.

No, pa sem skočil v Merkur, kupil primerno orodje in hotel biti frajer.

Orodje

Na poseg sem se strokovno pripravil. Sprintal sem si fotke aparata z vseh strani in kar nanje lepil vijake – da ja ne bi kaj zamešal. ((vijaki imajo sicer vsi enake glave, dolžine pa so različne.))

Načrt za shranjevanje vijakov

No, odvil sem vse vidne vijake, uspelo mi je odstranit tudi pokrov zadnjega dela, tu pa se je ustavilo.

Razgaljeni Canon S2 IS

Zadeva je sestavljena skupaj tako, da ne vem, kateri del bi moral prej dol. Zdaj se obračam na vas, če mi zna kdo pomagat. Poznate koga, ki bi zadevo rešil ceneje? Ste morda že sami kdaj odpirali tak aparat? Imate zame kak pameten nasvet? Kdorkoli?

16 thoughts on “Na pomoč! Rad bi razstavil Canona S2 IS

 1. http://img.ferra.ru/pubimages/78355.jpg

  1) Set flash to +2 (max power), fire a shot and then immediately drop the batteries out (to ensure the flash capacitor is safe) – actually, I didn’t get near it this time, but pays to play safe.
  2) Remove back plastic (about 6 screws)
  3) Remove left side (just 3 screws)
  4) Extract main board (7 screws and 5/6 flexis connectors, 2 power connectors), and flip over to left side
  5) Remove 3 screws holding sensor down (and cutting 2 bits of glue) … careful not to loose the 3 tiny springs behind it

  mogoce kej pomaga, to je vse kar je google nasu na hitr, drugace pa bi blo fino ce pogledas za canon s2 teardown oz. canon s2 disassembly, pa se tole si preber http://www.kenrickparish.com/jgeerling/blog/archives/01-01-2007_01-31-2007.html#421

  good luck 😉

 2. Najbolj žalostno je to, da se navječji amaterji in lajiki, k sploh ne vejo kako se stvar popravlja, gredo razdirati in neki probavat, k potem naredijo več škode, kot koristi, potem pa še nazaj ne znajosestaviti, potem pa misljo, da bodo drugi njihov drek popravil za male pare. hehe, bedak

 3. kdaj bo ljudem postalo jasno, da če nisi usposobljen za popravilo, boje da postiš na miru. Pi.Roman, a si mislu, k boš enkrat odpru, da se bo potem samo popravilo :D, hehe, samo res, moram se ti smejat… že to, da si nekaj lepu vijake, pove o tebi, da nimaš pojma :D. Oprost če sem nasramen, a men je to hudo smešno.

 4. Jebiga, Intelektualec. Sem pač poskusil. Konec koncev, bi, če bi mi uspelo, prišparal 140 evrov. Moram kar nekaj časa delat zanje. Pa nisem šel z glavo skozi zid. Ko sem videl, da ni tako enostavno kot nekateri to opisujejo na netu, sem stvar sestavil nazaj in jo predal v roke strokovno usposobljeni osebi.

Dodaj odgovor