Biološki odpadki

Ne morem se načudit “ekološko osveščenim primatom”, ki v kanto za biološke odpadke mečejo ostanke hrane v PVC vrečkah. Danes pa me je udaril tale prizor:

Bio Schweppes?

Na rjavi kanti lepo piše:

Kaj so biološki odpadki

P.S.: Še sreča, da od blogerske torte ni kaj ostalo, ker takšne družbe ji pa res ne bi privoščil 😀

21 thoughts on “Biološki odpadki

 1. to tudi meni ne bo nikoli jasno, zakaj morajo ljudje med biološke odpadke metati svašta ostalo svinjarijo. Ali ne znajo brati, ali pa jim je res tako zelo vseeno (in posledično so seveda s tem hudo “kul”). Pri našemu domu najbližji kanti zaenkrat opažam, da ljudje sicer kar vestno zbirajo biološke odpadke, ampak kaj, ko jih potem v kanto vržejo skupaj s plastično vrečko. V čej je potem poanta truda?

 2. Zakaj se čudite?

  Ljudem se vendar jebe!

  Sem se pa prav danes spomnil na enega ful pametnega biciklista-rekreativca, po mojem med 40. in 50. letom. apirčke od gelov in čokoladk odmetava ob cesto. Jaz pa mu vedno zatežim, ampak stari ne jebe, nazadnje je ustrelil eno v smislu “sej je papir, se reciklira”. Ja, papir, aha.

  Nazadnje je to sranje zabrisal nekomu na vrt. Ko izvem, kje stari barabin živi, mu bom na vrt stresel celo kanto “ovitkov za gele, ki se reciklirajo”.

  Isti tip je tudi nasilen, torej primitivec na polno. Jaz zdaj samo iščem povod, da se stepem z njim, ker tega bom pa z veseljem 😀

 3. Lepo je prebrati vse te odzive.
  No, zdi se mi, da so drobilci dandanes ponesrečena iznajdba, saj ni dobro, če gredo v kanalizacijo odpadki, ki so hranilo za glodalce. Pa še kompostiranje v humus je bolj primerno.
  Kar se tiče rjavih kontejnerjev, nas je sam direktor Snage v časopisju večkrat podučil, da biološke odpadke, če ne gre v papirju (ne časopisnem), lahko odlagamo tudi v plastičnih vrečkah. Ni pa rekel, naj bodo iz biorazgradljive plastike, kar bi bilo sicer najbolj primerno. Verjetno imajo tehnologijo (zbiranje), ki to dopušča.
  Pa naj bo tako, če le ni drugih odpadkov vmes. Vsaj manj smrdi.

 4. Ok Marko, ne vem zakaj ne bi mogel stresti stvari iz vrečke in je odvreči v kontejner za ostale odpadke. Ampak plastenke in listi papirja pa nikakor ne pašejo k biološkim odpadkom. Kar se pa tiče drobilcev – je tud mene prešinlo, da je kompost verjetno boljša varianta.

 5. Kar se tiče tistih drobilcev, bi moral verjetno biti celoten kanalizacijski sistem ustrezno narejen, s čistilnimi napravami in to. Ne pa tako kot pri nas, ko gre tričetrt kanalizacije še vedno praktično direkt v reke oziroma v morje in potem zaradi tega uspevajo nekateri organizmi v ogromnih količinah…

 6. No,meni se zdi že prav absurdno, da živimo v evropski uniji (mimogrede kjer imajo že po večini urejeno ločeno zbiranje odpadkov) in še sadaj nimamo ločenega zbiranja odpadkov. Seveda, ne vem kako je drug po Sloveniji, amapak tukaj na celjeskem je za to katastrofalno poskrbljeno. Namreč pri nas doma že kar nekaj časa sami razvrščamo odpadke in jih potem sami odvažamo okoli ter sortiramo v primerne kontejnerje (plastika, steklo, bio,…). Kanto,ki jo imamo, jo praktično skoraj ne uporabljamo.

  Mogoče bi pa bilo dobro,da bi naredili podoben sistem kot v Nemčiji. Namreč, tisti,ki ločujejo odpadke, plačujejo manj kot tisti,ki jih mečejo kar v isto kanto. Torej slednji ponavadi plačujejo vsaj 2x-3x večjo položnico od prvih.

  In še o kolesarjih. Ja tudi sam sem in se kar ne morem načuditi, kako so nekateri umsko zaostali. Pri vseh prekletih žepih, ki jih imamo na dresih, je pač po logiki nekaterih debilov še vedno bolje zagnati smeti na tla. Tako, da sem se tudi jaz že nič kolikokrat skregal zaradi tega. Mah

  Ciao Daniel

 7. Drobilec pomij se da montirat na obstoječo instalacijo, vendar je v Sloveniji prodaja in uporaba tovrstnih mlinčkov prepovedana.Predvidevam, da z argumentom, kot ga navaja Marko. Me prav zanima, kako je lahko odpadek v vodi, ki je zmlet na nivo molekule, hranilo za glodalce. Hranilo pa je pravgotovo prosto odlaganje organskih odpadkov v naravo v obliki komposta, ki je breme za vso okolico. V EU zato priporočajo zmanjševanje kompostiranja. Pravi razlogi za prepoved s strani države so po mojem mnenju drugje. Kot ponavadi, so se pojavile firme, ki imajo licenco in monopol za pobiranje in odvažanje odpadkov ter služijo masten denar. Saj poznate zgodbo o dimnikarjih, kajne?
  No, to je nekaj podobnega.

 8. Branko: Pomisli malo koliko mest ali vasi ima komunalno čistilno napravo. Če zdrobiš bio odpadke in jih odplakneš, jih boš dobil kmalu v bližnji reki. Če jih daš v kanto pa gredo vseeno na za odpadke varno mesto (torej v jamo). V EU ima pač več mest čistilno kot pri nas (no ja bruselj je še nima), potem pa lahko tudi melješ. Da ne bi govoril o ZDA.

 9. @Roman, bolj kot čiki gredo meni na živce čigumiji, ki jih ljudje tako veselo pljuvajo naokoli in potrebujejo par sto let, da se razgradijo … Pa še podplat od čevlja tako lepo polepšajo. 🙁

  @marko, ne razumem, v čem je poanta, da se lahko plastične vrečke odvržejo kar med bio odpadke?

 10. Še vedno premalo se naredi za osveščanje… kaj vse se najde na travniku, ki je ob avtocesti in z avtomobilov ven prileti od pampers plenic s pašto, vložki, čevelj-ampak samo eden, pa vreča zavezana s smetmi od malice, tetrapaki, pločevinke, razbite steklenice….. 🙁 🙁 mi pa potem pospravljamo za nimi :mrgreen: kje je olika.

Dodaj odgovor