Kako dodam na blog sliko/mp3/film/…

V tistih davnih časih, ko je Pi.Roman registriral svoj blog, so stvari potekale popolnoma drugače. Blogos je ponujal “skromnih” 20 MB prostora na strežniku in v strahu, da bo prostora premalo, smo slike shranjevali na imageshack. Danes je na Blogosu na voljo 50 MB prostora in za večino je to več kot dovolj. In ker ima imageshack eno slabost, ((če slike nihče ne pogleda več kot 3 mesece, jo izbrišejo)) sledi navodilo za objavljanje slik kar na Siolovih strežnikih.

Vstavljanje slike:

Vmesnik za dodajanje, urejanje in pregledovanje slik se nahaja tik pod urejevalnikom besedila.Nalaganje slike
Sliko iz računalnika na strežnik prenesemo v treh korakih:
1. Kliknite “Brskaj” in v okencu, ki se odpre, poiščite ustrezno sliko na vašem računalniku.
2. Vpišite naslov slike (ta bo viden, ko se boste z miško postavili na sliko) in opis slike (ta je samo za vašo evidenco).
3. Kliknite “Prenos“. Sledi dejanski prenos slike na strežnik. ((Hitrost prenosa je odvisna od velikosti slike in hitrosti povezave.)) *Po enakem postopku na strežnik prenašate in na njem urejate vse ostale vrste datotek, npr. mp3, filmčke, wordove dokumente itd., le da je izbira v nadaljevanju malce manjša kot za slike.

Ko se slika prenese, se prikaže nekaj takšnega:
Naložena slika
Tukaj lahko določite, ali se slika prikaže pomanjšana, ((in se poveča ob kliku nanjo)) v polni velikosti, ali pa se prikaže samo naslov slike. ((Tisti naslov, ki ste ga snesli v prejšnjem okencu)) Ustrezno prikazu določite še povezavo. Če ste zgoraj izbrali pomanjšano sliko ali naslov, potem izberete povezavo na datoteko ali na stran, če pa ste izbrali polno velikost slike, ne potrebujete nikakršne povezave. Mogoče se vam zdi zapleteno, pa ni. Poenostavljeno bi bilo takole: Če želite objaviti majhno sliko, ki se ob kliku nanjo poveča, izberite kombinacijo Thumbnail – File, če pa želite v svoji objavi sliko polne velikosti, izberite Full size – None.

Ko ste gotovi, kliknete “Send to editor” in slika se pojavi v urejevalniku besedila na tistem mestu, kjer utripa kazalka za vnos besedila.

Pregledovanje in urejanje slik na strežniku:

Seveda pa lahko vse slike na strežniku tudi pregledujete, urejate in brišete. Za to je v vmesniku za slike na voljo meni “Preglej vse“. ((Do vseh datotek, ki ste jih prenesli na strežnik, lahko dostopate tudi preko osnovnega menija – Uredi > Prenosi. Za premikanje uporabljamo stranski drsnik in pa kazalo v meniju (puščici levo in desno, med njima pa so številke posameznih strani s slikami).))
Preglej vse

Če kliknemo na posamezno sliko, se odpre v posebnem urejevalniku.
Urejanje slike
Tukaj vidimo URL slike, lahko pa tudi popravljamo naslov slike (Title) in njen opis (Description). To sliko lahko s klikom na ukaz “Insertvstavimo v urejevalnik besedila, jo zbrišemo s klikom na gumb “Delete” ali pa preprosto shranimo spremembe s klikom na “Save“.

25 thoughts on “Kako dodam na blog sliko/mp3/film/…

 1. Roman, nič pa nisi napisal o tem, kako lahko dodaš več slik, denimo po vzorcu: tekst-slika-tekst-slika. Meni jo, ne glede na postavitev kurzorja, da vedno na vrh dotičnega teksta. Poznaš rešitev? In še to, rad bi, da bi slika bila čez vso širino teksta…

 2. Admin:Najlepša hvala!!!!!Toliko sem se zagrel za blog,da mi prav manjka.Računalnik sem začel uporabljati šele pred par meseci in se zgubim pred vsako oviro.Imam pa še en problem.Iz drugega računalnika moj blog lepo vidim,na mojem pa še vedno ni ne slik ne glave in ne morem naložiti stare slike niti na novo objavo.pokaže mi samo številko slike na grafičnem urejevalniku pa plavi kvadratek.Kaj bi bilo to?Lep pozdrav vsem ki se trudite z mano.

 3. Pi.Roman:Sem probal,pa ni nič.Sem pa če se ne motim ugotovil kamsem zadnjič stisnil.Če z desno tipko kliknem na okvir kjer nej bi bila slika se pokaže okno v katerem v predzadnji vrstici piše PREPOVEJ SLIKE S STRANI KAMPER. BLOG.SIO…Če sem prepovedal,kako naj se vrnem?

 4. @Kamper: Predvidevam, da uporabljaš Mozilla Firefox.

  V zgornji menijski vrstici v Firefoxu izberi Orodja in nato Možnosti. Odprlo se ti bo novo okno. Tam na vrhu izberi Vsebina. Sedaj preveri, da je pred Samodejno nalagaj slike kljukica. Nato na desni strani v isti vrstici klikni gumb Izjeme. Spet se ti odpre novo okno, v katerem boš spodaj videl seznam vseh strani, na katerih se slike ne smejo nalagati. Verjetno je tam napisan tudi naslov tvojega bloga (kamper.blog.siol.net). S klikom nanj ga označi in klikni na gumb Odstrani stran, nato pa še na gumb Zapri. Odprto je še okno, ki se je odprlo prvo. Klikni V redu in zaprlo se bo tudi to. Sedaj moraš le še osvežiti svojo stran, kar lahko storiš s pritiskom na gumb F5.

 5. ola,
  problemček…. ko dodam mp3 filet(spodaj v prenos datoteke) mi potem v previevu oknu dodaj lepo link ampak ko kliknem nanjga se mi odpre stran z miljon crkami in stevilkami. To se mi zgodi v firefoxu in operi. V safariju mi pa odpre novo stran na sredini pa lepo mp3 predvajalnik ki tudi super dela.

  pomislek: kaj se bo zgodilo po objavi? bo delovalo povsod ali samo nekaterim?

  če mogoče lahko pomagaš…..

  thx lep dan

Dodaj odgovor