Google Reader – zbiralnik RSS in Atom feedov ali Vaši najljubši blogi na enem mestu

Si predstavljate, da bi vam vsi vaši najljubši avtorji njihove objave pošiljali kar na vaš e-mail naslov. Nekaj podobnega počne Google Reader.

Google Reader je pravzaprav agregat, ki zbira objave vseh tistih spletnih strani in blogov, ki jih Vi dodate na Vaš seznam.

[kml_flashembed movie=”http://piroman.blog.siol.net/files/2007/10/googlereader.swf” height=”409″ width=”600″ /]

Kaj je RSS Feed? RSS Feed je v posebnem formatu zapisana vsebina spletnih strani, le-tega pa znajo prebrati razni agregati, kot je tudi Google Reader. Podoben format kot RSS je tudi Atom. Google Reader zna prebrati oba.

Kje najdem RSS ali Atom naslov bloga ali spletne strani? Ponavadi se skriva naslov pod takšnimi ikonami :
RSS ikona Ostale RSS in Atom ikone

Za bloge na Blogosu je RSS feed naslov enak naslovu bloga, ki mu dodamo »/feed«. Moj RSS feed naslov je torej http://piroman.blog.siol.net/feed . Ta naslov morate vnesti v Google Reader.

Kako do Google Readerja? Obiščite stran www.google.com/reader. Če že imate uporabniško ime in geslo za Gmail ali kakšno drugo Googlovo aplikacijo, lahko uporabite kar tega, sicer si ustvarite novega (Create an account now).

18 thoughts on “Google Reader – zbiralnik RSS in Atom feedov ali Vaši najljubši blogi na enem mestu

  1. Stari, ti si čist nor, ej! Totalno sem navdušen nad to predstavitvijo, vsa čast! To si se čisto preveč potrudil 😛

    Google Reader je pa tudi vsaj toliko dober kot ta tvoj prispevek. Poleg tega vse shrani tudi izbrisane članke in celo članke iz izbrisanih blogov 🙂

  2. @Capone: Meni se zdi Google Reader bolj priročen, ker je dostopen kjerkoli je internet. RSS Bandit je treba pa instalirat na racunalnik, ce prav razumem.

    @Primoz: Dve leti pozen? S čim?

    @MAtej: Lahko. Bom prikazal v eni novi objavi 😉

    @Agarwaen: Perko ima prav. To je program Wink.

Dodaj odgovor