Policija opozarja: Ne sodelujte pri spletnem pranju denarja

Zadnje čase opažam, da je osveščenost o varni rabi interneta pri nas res pomanjkljiva. O enem takem indicu sem pisal že pred nekaj dnevi, danes pa posredujem opozorilo Policije, ki svari pred storilci, ki vam za plačilo ponujajo ukraden denar.

Takole piše na www.policija.si:

Policisti v zadnjem času zaznavamo povečano število kaznivih dejanj, pri katerih storilci iz tujine (običajno Rusije, Ukrajine) preko e-pošte novačijo slovenske državljane, naj se prijavijo za sodelovanje kot lokalni predstavniki velikega mednarodnega podjetja.

V prejeti e-pošti se največkrat omenja mednarodno podjetje “Les-prom”. Slovenski državljani, ki so povabljeni k sodelovanju, storilcem običajno pošljejo svoje osebne podatke in številko svojega transakcijskega računa v Sloveniji, na katerega zatem prejmejo nakazilo. Od prejetega nakazila slovenski prejemniki (po predhodnem dogovoru s pošiljateljem denarja) odštejejo običajno provizijo v višini od 6 do 8 %, ostanek denarja pa posredujejo vnaprej določenemu prejemniku v tujino.

Opozarjamo, da gotovina izhaja iz kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo osebnih gesel elektronskega bančništva, opisano posredovanje denarja pa je sostorilstvo pri kaznivem dejanju velike tatvine, za katero je zagrožena zaporna kazen do petih let.

Uporabnike interneta opozarjamo, naj se zaradi svoje varnosti na takšna sporočila ne odzivajo oz. neznancem ne pošiljajo svojih osebnih podatkov, saj gre v tem primeru za mednarodne organizirane združbe storilcev kaznivih dejanj.

varnost-internet.gif

Sam bi dodal še tole: Živimo v svetu, kjer si je treba vsako drobtino kruha in vsak požirek vode zaslužiti. Nič ni zastonj. Razumem, da se marsikomu pocedijo sline ob misli, da bi lahko na hitro in z malo truda zaslužil večjo vsoto denarja in si uresničil kakšne mini sanje. Vsak pa mora razumeti, da se za hitro zasluženim denarjem ponavadi skriva kakšna nečedna dejavnost. Zato bodite skrajno previdni in, preden sprejmete kakšno ponudbo ali oddajate osebne podatke, preverite pri pristojnih službah, ali je zadeva sploh legalna. Svetujem, da takšne sumljive vsebine tudi ne pošiljate naprej drugim uporabnikom interneta.

5 thoughts on “Policija opozarja: Ne sodelujte pri spletnem pranju denarja

Dodaj odgovor