Kateri blog izbrati? * Predstavljam RTV Bloge

Tokratna predstavitev bo bolj kratka. Blogi na RTV so le nekakšen skromni priibližek tistim, ki sem jih predstavil v preteklih dneh.

Bloge so na RTV vkomponirali kar v celoten MMC. ((Multimedijski center)) Poglavje se imenuje Moj splet, vključuje pa podpoglavja blog, forum, slike, video, popotnik. Vse to si lahko ogledate sami na povezavi Moj splet > Blog.

Nov blog = Nov zapis:

RTV - Nov zapis

Prva stvar, ki me je zbegala pri blogih na RTV je to, da objavo, prispevek ali zapis enačijo z izrazom “blog”. Gumb za ustvarjanje novega zapisa se namreč imenuje “Nov blog”, ko pa se odpre uporabniško okno za pisanje, pa le-to nosi naslov “Ustvarite nov zapis”. S stališča prevoda mogoče to niti ni napačno, ((Če je blog okrajšava za web+log, to pomeni spletni zapis.)) v blogerskih krogih pa blog pomeni celotno stran z vsemi zapisi, ena objava pa se imenuje prispevek, zapis ali po angleško post.

Sicer je vmesnik zelo skromen, podpira le nekaj osnovnih olepšav teksta, najbolj moteče pa je dejstvo, da ni možno preklapljati med navadnim in HTML pogledom na tekst. Če boste želeli npr. v tekstu napisati: Okrepljeno, Poševno, Podčrtano, Povezava, boste v urejevalniku v vsakem primeru morali gledati zraven še kodo za urejanje. Tudi bližnjične tipke (Ctrl+B, Ctrl+I, Ctrl+U) tukaj ne delujejo. V urejevalniku na RTV blogih zgornje 4 obogatene besede izgledajo takole:

[b]Okrepljeno[/b], [i]Poševno[/i], [u]Podčrtano[/u], [url=”http://piroman.blog.siol.net/”]Povezava[/url]

Urejevalnik ima na dnu možnost vstavljanja ankete, vendar pri meni zadeva ni delovala.

Dodaj sliko:

RTV - Dodaj sliko

Vmesnik za dodajanje slik je pravzaprav poglavje zase, tako kot forumi, dodajanje videoposnetkov itd. Ker pa je uporaben tudi za bloge, ga predstavljam tudi tukaj. Vmesnik je preprost, ustvarjate lahko več albumov, v fazi preizkušanja pa je tudi možnost nalaganja več slik hkrati.

Uredi profil:

RTV - Uredi profil

Tudi to spada v celoten sklop MMC-ja, kar pomeni en profil za vse – blog, forum, slike itd. Tukaj so shranjeni osnovni podatki o uporabniku.

Seznam prispevkov:

RTV - Seznam prispevkov

Zadnja stvar, ki jo še lahko predstavim, je seznam vseh prispevkov enega bloga. To pravzaprav ne spada pod moje predstavitve nadzornih plošč, ker je zadeva vidna za vse obiskovalce, ki obiščejo posamezen blog. Je pa res, da lahko avtor (če je prijavljen) te zapise od tukaj naknadno tudi ureja.

SKLEP:

Kot je iz predstavljenega moč opaziti, prave nadzorne plošče tukaj ni. Vse kaže na to, da ima RTV bloge bolj zato, ker je to moderno, kot pa z nekim resnim namenom. Možnosti za individualnost je v primerjavi z ostalimi ponudniki blogov resnično malo. Izgleda se sploh ne da spreminjati. Uporabniški vmesnik ni prijazen. Mene osebno pa moti tudi to, da blogerje delijo na “domače” (RTV), “Goste” in pa “vaše oz. naše bloge”. Eni so pač bolj enaki od drugih, a ne 😉

Povezani članki:

 • Napoved
 • Večer
 • Siol
 • eDnevnik
 • RTV
 • TudiTi
 • Najblog
 • ———————————

  6 thoughts on “Kateri blog izbrati? * Predstavljam RTV Bloge

  1. Roman, žal ne vem na koga naj se obrnem in te bom vprašal kar tukaj, ker pač veš zares veliko, stvar pa me tudi že pošteno jezi.

   Ko pišem (v grafičnem oblikovalniku) in stisnem enter, mi, namesto da bi skočilo v naslednjo vrstico, preskoči kar dve, če hočem popraviti in grem backspace pa mi skoči spet v tekočo vrstico. Sličajno veš kaj je temu krivo, oz. kako to odpraviti?

   Če veš, hvala vnaprej za odgovor

  Dodaj odgovor