Kateri blog izbrati? * Predstavljam eDnevnik

Za tretjo predstavitev sem izbral eDnevnik. Če se ne motim, je to za Siolovo druga največja blogerska skupnost v Sloveniji.
Poglejmo v ozadje. Pri eDnevniku se urejevalnik imenuje Nadzorna soba. Na prvi vtis deluje bolj kot soba kakega uporniškega najstnika, v kateri vlada nekakšen “urejen kaos”. Z drugimi besedami: nadzorna plošča se mi ne zdi najbolj pregledna. Potreboval sem kar nekaj časa, da sem našel vse možnosti in ugotovil logiko povezav. Mogoče tudi zato, ker sem bolj navajen WordPressa. ((Vendar z njim tudi na začetku nisem imel nikakršnih težav. Se mi zdi veliko bolj logičen.)) (Za povečavo klikni na sliko)

Nadzorna plošča:

eDnevnik -

Ob vstopu v nadzorno sobo smo postavljeni na stran Moj eDnevnik. Od tukaj lahko neposredno izberem pisanje nove objave (sporočila), dostopam do nastavitev ali pa izbrišem cel blog. ((Sicer ne vem, zakaj je opcija za brisanje bloga tako pomembna, da mora biti dosegljiva prav s prve strani – lahko bi bila nekje med “Nastavitvami” – pa naj bo.))

Pri eDnevniku očitno veliko dajo na prijateljstvo. Na prvi strani je prikazan seznam vseh uporabnikov eDnevnika, ki so trenutno prijavljeni v sistem, poleg tega pa je v zgornji menijski vrstici (temno modra letvica) gumb prijatelji, kjer si vsak bloger lahko ustvari nekakšno svojo skupnost. Obstaja tudi možnost pošiljanja osebnih sporočil. Poleg tega so na prvi strani povezave na osebno stran, vmesnik za nalaganje in upravljanje slik ter iskalnik. Poglejmo si jih podrobneje:

Osebna stran:

eDnevnik - Osebna stran

Kot že ime pove, se tukaj urejajo osebni podatki. Možnosti je veliko, vendar vseh polj ni potrebno izpolniti. Možne so tudi nastavitve, kaj naj bo na strani prikazano in kaj ne ter kdo stran sploh lahko vidi – vsi obiskovalci, samo registrirani uporabniki, samo moji prijatelji, samo jaz.

Slike in datoteke:

eDnevnik - Slike in datoteke

Vmesnik za prenašanje na strežnik je pregleden in preprost. Poleg mape za slike lahko ustvarite svoj fotoalbum, ((Naključne slike iz albumov so prikazane tudi na naslovnici eDnevnika.)) video in zvočne datoteke pa se nalagajo v oddelek Podcast. Prostora za vse te vsebine je 100 MB.

Iskanje:

eDnevnik - Iskanje

Iskalnik … deluje.

To je bila zgornja, temno modra menijska vrstica (glej sliko “Nadzorna plošča”). Pod njo je najprej prostor za obvestila (beri: oglase), še nižje pa je direktna povezava na “novo sporočilo” in “nastavitve”. Sicer ne vem, zakaj sta ena poleg druge povezavi, ki pripeljeta v isti meni, ampak že mora tako bit. 🙂

Novo sporočilo:

eDnevnik - Dodaj novo sporočilo

Če na prvi strani kliknemo “Novo sporočilo”, se odpre nova stran z novo menijsko vrstico (primerjaj temno modro letvico na sliki “Nadzorna plošča” in “Novo sporočilo). Vmesnik za pisanje je standarden. Možen je tudi preklop v pogled HTML. Spodaj lahko nastavimo čas objave in še nekaj zanimivih in uporabnih možnosti. Najbolj zabavna se mi zdi vpis trenutnega stanja duha. 🙂

Poglej sporočila:

eDnevnik - Poglej sporočila

Tabela z vsemi objavami je pregledna, omogoča iskanje, urejanje in brisanje posameznih objav.

Komentarji:

eDnevnik - Sporočila-Komentarji

Komentarji so deljeni na tiste, ki jih drugi puščajo na mojem blogu in tiste, ki jih pišem jaz.

V podmenijski vrstici “Sporočila” lahko urejate tudi kategorije, po katerih se lahko posamezne objave razvršča in išče.

Oblika:

eDnevnik - Izberi obliko1 eDnevnik - Izberi obliko2 eDnevnik - Izberi obliko3 eDnevnik - Uredi obliko

Na voljo je 73 prednastavljenih izgledov, ki jih lahko vešči HTML jezika preoblikujejo po svoje.

Splošne nastavitve:

eDnevnik - Splošne nastavitve

Tukaj se vnašajo najbolj osnovne nastavitve. Obstaja tudi možnost vnosa naslovov elektronske pošte, na katere se ob vsaki novi objavi pošlje obvestilo, vendar menim, da je to v dobi RSS feedov popolnoma odveč.

Nastavitve komentarjev:

eDnevnik - Nastavitve komentarjev

Določimo lahko, kdo jih lahko bere, kdo piše itd.

Povezave:

eDnevnik - Povezave

Vmesnik za ustvarjanje blogrole oz. seznama povezav na druge strani je enostaven in pregleden.

V podmeniju “Nastavitve” lahko poleg naštetega k sodelovanju povabite druge člane eDnevnika in določate nekaj parametrov za RSS feed.

Pomoč:

eDnevnik - Pomoč

Na vsaki strani je dosegljiv tudi gumb “Pomoč”, preko katerega pridete do najpogosteje zastavljenih vprašanj (teh je očitno bolj malo 😉 ), seznama spremenljivk za oblikovanje izgleda bloga ter obrazec za pisanje skrbnikom in urednikom strani.

SKLEP:

Ne morem se znebiti negativnega občutka ob pomisleku na meni nelogično urejenost nadzorne plošče. Če to izvzamem, kakšnih posebnih pomanjkljivosti nisem odkril. Sistem deluje relativno hitro, možnosti za razne osebne nastavitve je dosti. Edino, kar po mojem mnenju eDnevniku manjka je medij, ki bi bloge povezal s širšim krogom javnosti. Sicer je skupnost relativno velika, a vidnost je na Siolu brez dvoma občutno večja. Kar pa je za večino blogerjev (če že ne odločilen, pa vsaj) pomemben faktor.

Povezani članki:

 • Napoved
 • Večer
 • Siol
 • eDnevnik
 • RTV
 • TudiTi
 • Najblog
 • ———————————

  8 thoughts on “Kateri blog izbrati? * Predstavljam eDnevnik

  Dodaj odgovor