Kako blogu dodamo sliko

Ogledali smo so že, kako lahko sliko obdelamo kar preko interneta, tu pa prikazujem, kako jo dodam v svoj blog.

Da bi svojemu blogu lahko dodali sliko, jo morate najprej naložiti nekam na medmrežje, nato pa v svoj blog vstavite URL povezavo na to sliko. Priporočljivo je, da je slika obdelana (pomanjšana), saj s tem pospešimo nalaganje naše spletne strani.

Najprej obiščem stran www.imageshack.us.

Spletna stran Imageshack


Kliknem na gumb Brskaj (Browse) – pri zeleni piki – in odpre se vam brskalnik. Poiščite (obdelano) sliko, ki jo želite objaviti in jo potrdite. Sedaj kliknete gumb Host it! – pri rdeči piki – in počakate, da se slika naloži na strežnik. Če ste sliko pomanjšali, kot to svetujem v prejšnjem članku, se tudi na strežnik slika prenese veliko hitreje, kot pa če uporabite sliko neposredno iz vašega fotoaparata.

Ko je slika naložena, se v brskalniku odpre nova stran.

Kopiram čisto spodnji okvirček
Imageshack vam nudi veliko različnih oblik povezave. Za objavo celotne slike je prava čisto spodnja (Direct link to image) – pri zeleni piki. Označite tekst v okvirčku in ga skopirajte. To naredite s klikom na desni miškin gumb in izberete Kopiraj (Copy) ali s pomočjo tipkovnice sočasno pritisnite tipki “Ctrl” in “C”.

Sedaj vam preostane le še, da to povezavo prilepite v vašo objavo za blog. V urejevalniku v vašem blogu kliknite na ikono s sliko drevesa – glej zeleno piko.

Vnos slike na blog

Odpre se vam novo okence.

Vnesem URL slike
V prvi okvirček (Image URL) vnesete naslov, ki ste ga prej skopirali na Imageshacku. Prilepite ga s klikom na desno miškino tipko in izberete Prilepi (Paste) ali s kombinacijo tipk “Ctrl” in “V” na tipkovnici. V okvirček Image description lahko vpišete opis slike, ki se bo uporabniku pokazal, če se bo z miško postavil na sliko. Sliko lahko opremite tudi z robom (Border), ter določite prazen prostor okoli slike (Vertical space= prostor zgoraj in spodaj, Horizontal space= prostor levo in desno od slike). Vrednosti za rob in prostor okoli slike izrazite s številom pikslov (število slikovnih pik, npr. 3). Ko ste vnesli željene vrednosti (obvezen je samo URL naslov), v desnem spodnjem kotu kliknete na tipko Insert in slika je vnešena.

Po takšnem postopku slike objavlja tudi Kandela v Moskvi 😉

Zdaj pa le poizkusite tudi vi, odzive pa sporočite v komentarjih.

30 thoughts on “Kako blogu dodamo sliko

 1. Zakaj pa slike nebi dal kar na svoj blog, zakaj sploh potrebujes nek tretji server ce je sklika namenjena recimo samo za prikazovanje na doticnem blogu. Vsak lastnik siolovega bloga ima moznost shranit sliko na svojem blogu …. nevem zakaj bi komplicirali z raznimi tretjimi serverji, sliko dodat na blog je res zelo enostavno … ko pises recimo novo objavo imas spodaj moznost da preneses datoteko in potem jo samo vstavis v objavo tako da kliknes na njo in in se prej izberes ali bos vstavil polno velikost ali ne … in to je to … nevem … mogoce ne razumem bistva tega posta v osnovi 🙂

  LP, PiPi

 2. Ja, po defaultu je slika ki jo vstavis v text pomanjsana, to pa enostavno spremenis tako, da kliknes spodaj na tab (vse slike) ali nekaj takega in potem kliknes na samo sliko in izberes tam na zacetku ko se ti odpre popoup meni —> polna velikost (ali nekaj takega), govorim iz glave … vendar ni komplicirano in nikoli vec ne rabis potem imeti tretjega serverja za slike …se celo po novem lahko dodas video gor 🙂

  Probaj in sporoci ce ti dela …

  Lp, PiPi

 3. Sem mislil da mi bos ti! 🙂

  Ce iz svojega racunalnika ali fotoaparata nalagam slike v svoj blog imam omejen prostor in ko ga zasedem lahko le ali brisem kaksne stare ali pa pac ne morem vec nalagati slik. ( dobro, vem da ce jih kompresiras jih pac lahko vec nalozis ). Ne vem pa, ko slike vnasam, brez da jih prej shranjujem v blog ( napr. direktno v URL – copy paste ) ali se s tem “ognem” omejenemu prostoru?

 4. Heh …. po moji presoji … je potem tale storitev, da sploh lahko das svoje gradivo (recimo slikovno), ki ga uporabljas za blog gor brezpredmetna in neumna, jaz bi pricakoval, da bi bila recimo omejitev 20Mb na mesec recimo, itak imas file shranjene pod direktoriji, ki predstavljajo mesec … to bi bilo smiselno, da ponudis taksno stroritev, da lahko potem vedno uporabljas neko storitev, ne pa, da si dejansko vezan na neko droptinico, ki je v koncni fazi nic v primerjavi z lakoto …. skratka samo pesek v oci, to jim bom dejansko poslal kot vprasanje …. neumnost skratka, da sploh karkoli ponudijo potem … verjetno imas potem tudi omejitev za sam blog (pure text!) … recimo bos pisal 5 let, potem pa ti bo napisalo … not enough space? Mah …. ukinte upload slik, ce so omejitve nerazumne, predvsem pa togo fixne!

  TnX Pi.Roman za info iz prve roke!

  Lp, PiPi

  p.s. ziher se bo kdo nasel, da potem bi pa vsi to uporablajli in bi bil problem z kapaciteto … diski so danes tolk pocen, da je to neumnost
  p.p.s. ziher se kdo najde in rece, da bi potem nekdo naredil “fake” blog, da bi uploadal stvari za druge strani … vse se da omejit, zopet neumnost …

 5. @pipi: 20 mega je povsem dovolj za normalnega uporabnika bloga.. normalen v primeru, da objavlja slike, ki so za na net, to je velikosti okrog 40k.. se pravi, da lahko objavi 500 fotk.. kar pa je vec kot dovolj.. to se meni ne uspe pokuriti.. pa imam veliko fotk objavljenih.. verjetno se da tudi dogovoriti za vecje kolicino podatkov, ki jih imas lahko??

  na zalost se ne zavedamo do kaksnih tezav lahko pride ravno zaradi prevelikih obremenitev prenosnih kanalov, video vsebine, p2p vsebine so samo kurjenje bandwidtha.. zaenkrat se se ne zavedamo problemov, ki lahko nastanejo..
  in zaradi tega se lahko precej spremeni cel web..

 6. Po mojem se lahko da omejitev na maksimalno velikost (recimo 600px po širini ali 100k), tako da bodo ljudje dejansko uploadali slike primerne velikosti. Pa tudi avtomatsko zmanjševanje po moje ni problem naredit. Recimo nekdo, ki nima pojma, uploada fotko direkt s svojega 10 mega fotoaparata, sistem pa mu potem za objavo avtomatsko zmanjša na recimo 400x300px. Tako bi tudi 20MB bilo dovolj skoraj za vse.

  Čeprav po drugi strani pa res ne bi smel biti problem dati več prostora. Recimo, da bo čez nekaj časa 5000 uporabnikov. Vsakemu gre 20 mega, to je skupaj 100 giga. Pa recimo, da je aktivnih, ki uploadajo fotke, samo par sto. To potem pomeni, da gre za fotke samo par giga. Čisto enostavno bi lahko dvignili limit na 100 ali recimo 200 mega ali še več. Gmail na primer se že bliža meji 3 GB po uporabniku…

 7. @had: mi bos lahko recimo potrdil tvojo tezo “da je se zate dovolj tale limit 20MB” leta 2011, ce bos se vedno aktivni blogar in imel isti tempo limanja slikc gor? Glede bandwith-a, ce SiOL ne more zagotoviti tega, kdo pa lahko? Zal se ne strinjam s tabo, pa niti ni nic narobe s tem 😉 Aja, glede slikc … mogoce premalo limas slike gor?

  Poglej na blog od londona, ocitno on ze ima problem (kot je ze sam pojamral) in sem sel na njegov blog gledat in ce gres na zacetek njegovega bloga (recimo http://london.blog.siol.net/2006/10/23/billy-elliot/), mogoce celo naklucje da ravno teh slik ni vec gor? Pa zanimivo, da blog po arhivu sodec niti ni tako star …

  @buba Švaba: se kar strinjam s tabo s tvojim primerjalnim razmislanjem predvsem proti koncu tvojega posta …

  LP, PiPi

 8. 20 MB na Blogosu je trenutno res dovolj. Si pa predstavljam, da bi (če bi bil interes uporabnikov res velik) to številko tudi povečali. Sicer je pa pri vsem tem še ena druga težava, s katero se je srečal naš pet-in-g-seks. Je slike gostoval na Imageshacku, ko se mu je pa obisk na blogu znatno povečal, so mu pa zaprli pipo. Slike so brez opozorila izginile. Očitno so jim seksove slike požirale preveč bandwidtha. Tako da, pazite, da ne bo vaš blog preveč popularen! 😀

 9. PiPi imas prav. Sam sem kmalu naletel na to tezavo, saj nisem vedel da je omejen prostor, slikce so bile pa direktno iz mojega aparata na precej veliki resoluciji…Moral sem jih sneti/priznam pa da je moja lenoba kriva, da jih ne zmanjsam in dam nazaj.

 10. Dobro, optimizirat sliko samo za prikazovanje na netu je vec kot zazeleno, tukaj ni debeate, samo problem nastane, ce bi recimo jaz hotel imeti blog, kjer bi dejansko dajal gor slike, kjer pa so potrebni vsi detajli, torej neka velikost primerna za kasnejsi tisk … v tem primeru pa si potem obsojen na par postov po par slik in si potem zakljucil z neko storitvijo (ki jo ponuja SiOL), ki jo pa v takem primeru raje nimam, kot pa da mi nekdo da neko trial verzijo necesa … zato sem se vedno preprican da je limita 20 mega smesna v danasnejm casu … ajd uzivajte vsi skupaj, pa da imate placa kjer koli ze in to na pretek 😉

  LP, PiPi

 11. @Nora: Kolikor je meni znano, je edina tema, ki omogoča menjavo glave, SlečenaPlus 1.0. Ko jo izbereš, se ti v menijski vrstici prikaže opcija Možnosti trenutne teme. Tam notri lahko spremeniš marsikaj.

  Pri nekaterih drugih lahko spreminjaš barvne kombinacije, ene pa so popolnoma neprilagodljive.

 12. Upomoć!
  Spet mi nič ni jasno, wordpress mi je začel sporočati, da sem presegel svojo kvoto, tako sem zbrisal vse fotke (mislim, da so bile itak vse po vrsti prevelike), da vidim kaj se dogaja, ampak wordpress še vedno pravi isto. Če se ti svita kako rešiti problem, se zahvaljujem že vnajprej.

 13. POZIVAMO ODGOVORNE RUKOVODITELJE U POLICIJ DA UVEDU RED

  PRIOPĆENJE
  ZA
  (MEDIJE I JAVNOST)

  U BJELOVARSKOJ POLICIJI VLADA BEZAKONJE
  TRAŽIMO OSTAVKO NAČELNICE MARIJE GALIĆ

  I danas bi morali imati to na umu da je nužna promjena u vrhu policije u Bjelovaru. Zbog toga što građani se susreću s brojnim problemima, no oni se ne rješavaju. Prvenstveno mislimo na policijska podmetanja, tj. zloupotrebe ovlasti i položaja. Korupcija je uzela maha unazad nekoliko godina. Lako ćemo se složiti sa time da tu vladaju podobni, a ne sposobni ljudi. Nije li to (ne)sloboda i (ne)tolerancija za sve poštene i normalne građane.

  No, bitna je promjena u Bjelovarskoj policiji u kojoj vlada bezakonje. Očito je to posljedica ne odgovornosti unutar jedne tako važne djelatnosti. Policijska uprava Bjelovar nije riješila mnoga kriminalna i kažnjiva djela, koja su ostala nepoznata. Mislimo na probleme opasne naravi, odnosno na razbojništva, krađe i terorizam. Podmetanja požara u kućama i drugim objektima. I na nasilničko ponašanje policajaca prema građanima.

  Smatramo da je načelnica Marija Galić odgovorna osoba za ono što rade njeni ljudi. Sve češće u zadnje vrijeme se događa da građani izražavaju svoje nezadovoljstvo i sumnju u rad policije. U bjelovarskoj policiji je nedisciplina, neki policajci za vrijeme radnog vremena sjede u kafićima i konzumiraju alkohol. Činjenica je da iz policije je do sada otpušteno puno ljudi i to je jadan nečasni pokazatelj.

  Tabu je tema – kada određeni policajci pišu učestalo lažne prijave, a tamo gdje trebaju to ne rade. Takvi policajci ne snose nikakvu odgovornost, nego njihovi šefovi ih još promiču na viši položaj i bolja mjesta. Igra u policiji se nastavlja usprkos brojnim upozorenjima građana. Odgovornost se sankcionira samo zamjenom radnih mjesta. A zašto je to tako – nama građanima ne odgovaraju iz MUP-a u Zagrebu. Mjeseci i godine trebaju proći da se nešto pomakne malo unaprijed.

  Pitamo: Kako smo mi građani zaštićeni od policije i kako oni štite javni red i mir ?

  U Bjelovaru, 14.02.2008.

  PREDSJEDNIK UDRUGE „ŠTIT“
  Branko Stojković

  CROATIA / BJELOVAR
  http://www.stit-bjelovar.hr
  brankostojkovic1@yahoo.com
  Telefon: 095/814-82-90

Dodaj odgovor