Footnote = Nožnica

Gospod Toporišič bi bil najbrž blazno ponosen name, ker sem našel tako lepo slovensko ustreznico za Footnote. ((Foot=noga + Note=notica –> Footnote=Nožnica)) V angleško-slovenskem slovarju zaenkrat poleg gesla foot-note piše opomba pod črto.

Pavla je pred nekaj dnevi postavila vprašanje, kako se dodaja opombe. Tukaj predstavljam odgovor. ((Do rešitve mi je pomagala Urša R., za kar se ji na tem mestu v imenu vseh bodočih uporabnikov opomb najlepšeje zahvaljujem ))

Najprej moramo aktivirati dodatek za opombe:

Dodatki > Footnotes

V nadzorni plošči izberemo Dodatki in aktiviramo Footnotes.

Dodajanje nožnic ((beri:opomb)) je zelo preprosto. Na mestu, kjer bi želeli dodati opombo, zapišemo presledek in dva oklepaja, nato napišemo vsebino opombe (tisto, kar naj bi bilo napisano na dnu strani) in zaključimo z dvema oklepajema. Oštevilčevanje poteka avtomatsko.

Pa še praktičen primer: Opomba, ki nosi številko 1 (glej zgoraj), je v urejevalniku zapisana takole:

Kako vpišem opombo

Ko boste napisali prvo besedilo z opombami, boste opazili, da je pri opombi za povezavo nazaj na besedilo uporabljena angleška beseda back, pred in za njo pa stojita oglata oklepaja. Izgled opomb in povezav nazaj na besedilo lahko deloma spreminjate tukaj:

Spreminjanje nastavitev

V nadzorni plošči se vam, potem ko ste aktivirali dodatek Footnotes, pod rubriko Nastavitve pojavi opcija Footnotes. Preizkusite različne kombinacije znakov, kliknite Update options in si poglejte, kako se je spremenil izgled opomb.

31 thoughts on “Footnote = Nožnica

 1. @Kinkitone: Visits so obiski posameznikov, Pageviews pa je števil prikazanih strani. Vsaka objava se šteje kot posamezna stran, torej si en obiskovalec lahko ogleda več strani. Potem je še pa Average P/V, kar je pa povprečno število strani, ki si jih ogleda posamezen obiskovalec. Razumljivo? 😉

 2. Pozdravljen, šla sem pod Nastavitve – Opombe pod črto – WP-Fotnotes nastavitve in zdaj imam tole kopijo- ali dam kljukico pred uporabi;
  /Splošno
  Uporabi JavaScript za eleganten premik med zaznamkom v besedilu in opombo pod črto.
  Opomba: ta del WP-Footnotes uporablja Yahoo! User Interface (YUI)./

 3. Celotno zadevo sem skopirala;
  /WP-Footnotes nastavitve
  Izgled zaznamka v besediluPred Po
  1,2,3 a,b,c A,B,C i,ii,iii I,II,III
  Opomba naj bo nadpisana (superscript). Izgled povratne povezave
  Te nastavitve vplivajo na izgled povratne povezave po vsaki opombi pod črto. Uporaben znak za povratno povezavo je npr. ↩ (↩). Povratno povezavo lahko tudi ukineš, tako da vsa polja pustiš prazna.

  Pred Povezava Po

  Splošno Uporabi JavaScript za eleganten premik med zaznamkom v besedilu in opombo pod črto.
  Opomba: ta del WP-Footnotes uporablja Yahoo! User Interface (YUI).

  Poljubna HTML koda za prikaz pred opombami pod črto:

  Poljubna HTML koda za prikaz po opombami pod črto:

  CSS oblikovanje za izgled opomb pod črto:
  ol.footnotes{font-size:0.7em; color:#666666;} / ali moram kje kaj vpisat? ali spodaj potrdim ? ali pustim pri miru in bo delovalo kot mora ?

Dodaj odgovor