Do smrti pretepeni državljanski novinar je za blogerje postal mučenik

Na CNN-u berem kruto zgodbo, ki je očitno pretresla celo zemeljsko blogosfero.

Zgodilo se je pred nekaj dnevi. Wei Wenhua, neki gradbeni delavec, je med vožnjo opazil, kako kakšnih 50 mestnih redarjev (pomočniki uradne policije) pretepa vaščane, ki so hoteli preprečiti, da bi v bližini njihovega naselja nastalo odlagališče smeti. ((Spominja na naše rojake v Tenetišah))

Wei WenhuaVir

Wei se je ustavil, izvlekel mobilni telefon. Medtem, ko je poskušal narediti čimveč fotografij, sploh ni opazil, da so njega opazili “možje postave”. 41-letnik je tudi sam postal žrtev in vsaj pet minut so ga pretepali brez usmiljenja. Kljub hitremu posredovanju je Wei med prevozom do bolnišnice umrl.

Dogodek je povzročil ogromen val ogorčenja v vseh glavnih azijskih medijih, še več odziva pa je čutiti v blogosferi. Po poročanju CNN-a je na to temo nastalo več kot 8000 zapisov, v katerih jezni Kitajci, pa tudi drugi avtorji zahtevajo ukrepe oblasti. Kruto umorjeni Wei Wenhua je za blogerje postal pravi mučenik, pravijo na CNN-u.

Le kam se ta svet vrti?

9 thoughts on “Do smrti pretepeni državljanski novinar je za blogerje postal mučenik

 1. Tragično je, da pretepajo vaščane, ki se hočijo postaviti zase, še bolj pa je tragična ta prekleta politična hinavščina.
  Nasilje je težko držati na vajetih, tako bi verjetno ubili vsakogar, ki bi prišel mimo podivjane horde.
  Tako se manifestira primitivna oblast in primitivna človeška narava posameznikov. Popolna beda.
  🙁

 2. @Fetalij: Iz zapisa na CNN-u ne morem 100% trdit, da je bil bloger. Ga je pa institucija Novinarji brez meja poimenovala z izrazom “državljanski novinar” (kar bi po definiciji naše Blogorole bil bloger).

  @Chef: Ga bodo zaprli ali pretepli do smrti?

  @Nevenka: Tisoče blogerjev in novinarjev velikih medijev od oblasti zahteva akcijo. Baje so mestne oblasti “takoj sprožile interno preiskavo”. A kaj to pomaga? Jaz v take stvari nimam zaupanja – tako kot ga nima tudi naš Nergač (Chef), ki je lani prišel v “tesnejši stik” s policaji na kolesih.

 3. Tile redarji so si na nek način naredili medvedjo uslugo, zdaj se o njihovem nasilju piše več, kot bi se ob objavljenih fotografijah.

  Vem, to je ena zelo bedna tolažba, ampak edino, kar lahko recimo pozitivnega napišem. Vse ostalo bi bilo v stilu WTF…! Pras…! Navadne prpe stahopetne (v primerjavi z žrtvijo pa sploh)! Da bi vas Scwarzenegger vsakega posebej naučil zvezdic šteti! Bemo…

Dodaj odgovor