Prisoten.

Poznate te sorte zgodbe? Pridem iz službe, vame se zapodita sinova, polna energije, glasna kot gasilska sirena. Žena mi hiti razlagati, kaj vse se ji je zgodilo v urah, ko nismo bili skupaj. Čeprav jih imam neizmerno rad, jih vseeno prosim, naj mi dajo najprej 15 minut miru, da pridem k sebi. Če dobim tistih 15 minut, se uspem umiriti in priti k sebi, se lažje posvetim nadaljnim aktivnostim dneva. V nasprotnem primeru sem tečen fotr in mož, ki se mu je najbolje na daleč izogniti. Takrat grem še sam sebi na jetra.

Kaj pomeni “priti k sebi”?

Rajko Škarič nam je oni dan na predavanju tako pronicljivo razložil, da sem prepričan, da smo dojeli prav vsi prisotni. Razlaga gre nekako takole: obstaja Roman, in obstaja “pri sebi”. Sva torej dva v enem. Eni rečejo telo in duša, telo in energija, brez težav pa sprejmem tudi Rajkovo kombinacijo telo in “pri sebi”. In po tej razlagi je v zgoraj omenjeni zgodbi izpred nekaj dni iz službe najprej prišel Roman, “pri sebi” pa je bil še vedno v službi. Ali pa že na teku, ki si ga želi, a zanj nima časa. Morda je “pri sebi” že pri gasilskem domu, kjer je do konca leta treba še izolirati del podstrešja, urediti arhivsko sobo, pripraviti predloge za odlikovanja, zorganizirati obisk gospodinjstev s koledarji … Če ni tam, je pa pri košnji zelenice, ali kakšnega drugega nujnega hišnega opravila. Ko sva Roman (telo) in “pri sebi” skupaj, rečemo, da smo prisotni. Smo pri stvari. Takrat smo osredotočeni na tukaj in zdaj.

Prisotnost je treba vaditi

Danes sva z ženo bogatejša za to zavedanje in se vadiva biti bolj prisotna.  Roman in “pri sebi” sva bila do treh v službi, potem sva šla skupaj po sinova v vrtec in domov, skupaj sva objela ženo in se na kratko pogovorila, nato pa sva se odpravila na tek. Skupaj. In skoraj vseh 12 kilometrov sva tekla skupaj. Ali če povem drugače, danes sem (skoraj) 100% prisoten.

Vabilo

Komaj čakam na naslednje predavanje Rajka Škariča, ki ga je naslovil “Kako stres nastane in se stopnjuje”.

[su_box title=”Priporočilo” box_color=”#b00000″]Ta predavanja res toplo priporočam. Namenjena so prav vsem, ne glede na spol, starost, izobrazbo ali versko prepričanje. Mene je že prvo predavanje tako premaknilo, da sem za tole objavo porabil pol manj časa, kot ga ponavadi za pisanje česa takšnega.[/su_box]

Če vas zanima, vse potrebne informacije najdete tukaj: https://goo.gl/eoKiz3.
Vabljeni, vstop je prost!

Dodaj odgovor