Ozimnica

Vztrajnostni tekač poleg kakovostnega treninga  veliko na prehrano. Kakovostno prehrano. Zato seveda razmišlja tudi o ozimnici.

Oni dan me je moja draga žena seznanila z iniciativo, ki jo velja pozdraviti in podpreti z vsemi štirimi. Gre za samooskrbno skupnost, ki si je nadela ime Štirje letni časi. Več kot na spletni strani www.4letnicasi.si boste o njej izvedeli na Facebooku (https://www.facebook.com/4letnicasi). Ideja je povsem preprosta: združili so se kmetje, ki želijo domače, po večini ekološko pridelane sadeže, prodati brez posrednikov (beri: po najkrajši možni poti in ugodni ceni). Preko preprostega googlovega obrazca so sprejemali naročila za predpripravljene zaboje krompirja, korenja, buč, česna, jabolk, hrušk, kakijev in verjetno še česa. Cene so veliko nižje kot na tržnici. (( ali v trgovini )) En mali delček kupnine (( evro na 10 kg prodanih pridelkov )) je namenjen delovanju skupnosti,  ostalo dobi direktno kmet. Ko naročilo oddaš, si izbereš tudi, kje boš pridelke prevzel. (( In plačal. )) Imeli so določene kraje in datume.

ozimnica-4-letni-casi

Naročilo smo oddali, potem pa bili po e-pošti in nazadnje še z SMS sporočilom opomnjeni, kdaj in kje prevzamemo naročeno. Na dogovorjenem kraju je kar vrelo od pozitivne energije. Večinoma mlade družine so očitno zadovoljne prevzemale naročene pridelke, organizatorji pa so delovali utečeno in so bili do vseh zelo prijazni.

Vse kar smo pripeljali domov, je resnično okusno. Nekaj smo že predelali (( polovico kakijev smo prekuhali v marmelado )) , ostalo je spravljeno v kleti. Dokler ne bomo vsega z užitkom snedli. To drži kot pribito. Tako kot tudi drži, da bomo naslednje leto spet naročali ozimnico pri Štirih letnih časih.

ozimnica-marmelada-kaki

[box title=”Super recept za kakijevo marmelado” box_color=”#fb3319″]Sestavine:

  • 1 kg kakijev
  • 100 g sladkorja
  • 1 jabolko
  • sok 1/2 limone

Kakije olupite in dajte v večji lonec. Jabolka olupite in naribajte h kakijem. Dodajte limonin sok in spasirajte. Dodajte sladkor, zavrite in na zmernem ognju mešajte 15 minut. Marmelado spravite v tople kozarce in pokrijte z brisačo, da se počasi ohladi. Končano.[/box]

Ko to pišem, je prva dostava že mimo in po navedbah skupnosti je presegla vsa pričakovanja. Dostavili so več kot 6.000 kg sadja in zelenjave. Tisti, ki smo naročali že v prvem krogu, bomo imeli v naslednjem prednost pred “novinci”. O njihovih načrtih bomo pred ostalimi obveščeni po e-pošti. Kdor bi rad bil zraven, naj se jim javi na ozimnica.4letnicasi@gmail.com.

Priporočam.

1 thought on “Ozimnica

  1. Kakiji, ki smo jih prinesli domov, so čisto nekaj drugega, kot tisti, ki smo jih do sedaj kupovali v trgovinah. Do zdaj sploh nisem vedela, da so v njih tudi peške. 🙂 In ti kakiji, iz katerih smo zvarili marmelado, so tako zreli in mehki, da so se med lupljenjem kar topili v mojih rokah in se skoraj dobesedno zlivali v lonec za kuhanje. Res so slastni. Tako kot tudi hruške. Hokaido buč se lotimo za vikend.
    Tukaj pa še povezava do nasvetov za skladiščenje sadja in zelenjave, ki so jo pripravili pri 4 letnih časih. Zelo koristno branje. In super akcija! Podpiramo!

Dodaj odgovor