Leasing – lopovščina, da te kap

Junija 2008 sem menjal avto. Stalne zaposlitve nimam, delam prek avtorske pogodbe, zato kredit ni prišel v poštev. Edina varianta je bil leasing, pa še za to sem rabil poroka. Ampak do tu vseeno vse lepo in prav.

Ko sem našel avto, ki ustreza mojim željam in je v cenovnem rangu, ki sem si ga določil, je avtohiša zame uredila leasing pri “njihovih sosedih čez cesto”, VBS. Zračunali so mi mesečni obrok, ki je znašal 134,77 evra, pri tem pa spodaj napisali, da je – citiram: “obrestna mera spremenljiva in temelji na uporabi EURIBOR 3M, ki ob sklenitvi pogodbe znaša 4,8570%. V primeru spremembe EURIBOR 3M ((EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) je medbančna obrestna mera, po kateri si reprezentativne banke iz evro območja medsebojno ponujajo depozite (posojajo denar) za določeno ročnost. Oznaka 3M pomeni 3-mesečni)) za 0,1000% odstotne točke ali več glede na vrednost, ki je veljala ob sklenitvi pogodbe oz. ob zadnji predhodni spremembi obrestne mere, lahko LD ((Leasingodajalec)) prilagodi višino preostalih plačil LJ ((Leasingojemalec)) vsakega 1.1., 1.4., 1.7. in 1.10. v letu.”

Poleg pogodbe sem takrat dobil plan plačil, tako da mi mesečno sploh niso izdajali položnic. To me sicer ni toliko motilo, sem pač preko spleta vsakega prvega v mesecu nakazal dogovorjeni obrok 134,77.

Včeraj pa od VBS prejmem prazno položnico z dopisom, da sem poleg obroka, ki znaša 135,34 (pozor, znesek ni več isti od dogovorjenega na začetku), dolžan še 9,38 evra. “Zakaj že?!?”. Od VBS-a do včeraj nisem prejel nobene pošte, nobenega obvestila o kakršnikoli spremembi tarife, nič. Ker je bila ob pregledovanju pošte ura že pozna, sem začel pristojne na VBS-u klicarit danes ob 8:13. Oglasil se je avtomatski odzivnik, kjer mi je prijazen ženski glas povedal, da naj pokličem znotraj delovnega časa, ki je od osmih naprej … “Ok,” sem si mislil, “so pač šli najprej na kavico.” Kličem ob devetih, se nihče ne oglasi. Kličem ob pol desetih, ista pesem. In ko ob enajstih končno dobim zvezo z nekom živim, mi ta pojasni, da so enkrat novembra usklajevali neke zadeve z EURIBOROM in da sem prejel obvestilo (ki ga nisem!!!) in da se od takrat pač vleče dolg, ker jaz nakazujem 134,77, oni pa so takrat moj obrok dvignili na 135,34. Zraven so seveda vsak mesec zamudne obresti, tako da je pač do sedaj naneslo za 9,38 evra dolga. “Ampak EURIBOR 3M danes znaša 1,8 odstotka, to je občutno manj kot pa je bil junija 2008 ((4,8570 odstotka)). In zadnje mesece ves čas pada. Moj obrok bi moral biti zdaj nižji, ne pa višji,” sem začel logično in na glas razmišljat. Pa mi gospa hladno odvrne, da bi moral jaz zahtevat, da se to uskladi. Oni sicer usklajujejo obrok z EURIBOR-om, ampak samo na zahtevo stranke. In tako sem izvedel, da so me pol leta lepo nategovali in mi do danes zaračunavali tri procente prevelik obrok samo zato, ker se jaz nisem spomnil od njih zahtevat, da mi oni uskladijo obrok. Takrat, ko se je pa EURIBOR dvignil, so ga seveda uskladili samoiniciativno. Brez moje zahteve in brez da bi me o tem obvestili. ((Zato pa piše v zgornjem citatu, da LAHKO prilagodijo višino ostalih plačil)) In mimogrede, za nazaj uskladitve seveda ne morem zahtevat. Moja zahteva bo veljala od naslednjega meseca dalje.

Če imate torej na grbi kak leasing, vam svetujem, da pri leasingodajalcu preverite, kakšen EURIBOR vam zaračunavajo. V mojem primeru je zadostovala telefonska zahteva. Povedat sem moral le ime, priimek in številko pogodbe.

Zanimiv slogan, kaj ne?

In za konec še dodatek – po pogovoru s to gospo sva ugotovila, da imajo oni moje podatke vnešene dvakrat. Pri pripravi pogodbe so namreč moj naslov zapisali napačno. Ampak to sem ugotovil, še preden sem pogodbo podpisal. Avtogram sem dal šele na drugo pogodbo, s pravilnim naslovom. In gospa je nonšalantno ugotovila, da so mi mogoče prvo obvestilo o dvigu tarife poslali na tisti prvi, napačni naslov (kjer ime in ulica sicer štimata, namesto pošte 3330 Mozirje pa je navedena 1000 Ljubljana). In mimogrede, tudi dotično obvestilo je bilo poslano na “ljubljanski” naslov. ((ampak številka pogodbe je prava, zato sem vseeno plačal)) Lopovi!

25 thoughts on “Leasing – lopovščina, da te kap

 1. Irena, po mojem bi se ubadale, če bi vedele, da je zadeva takšna kot je. Pri mojem obroku je zaradi nižjega euribora razlike za cca 4 evre na mesec, verjamem pa, da ima marsikdo še višji obrok. Če to pomnožiš z 12 meseci in potem še npr. s štirimi leti, se pa že pozna.

 2. Če si prepričan o tem, kar so ti natvezili glede usklajevanja prek fona, stopi osebno v hišo in videl boš, da imajo ‘vedno prav'(na ta prav sem alergičen), dokler imajo posla z navadnimi leasingojemalci! Če so v času rasti ne glede na pogodben fiksen obrok usklajevali oni v svoj +, brez obvestila, že nakazje na nepraavilnosti.
  Vsakdo ima pravico zahtevati povračilo preplačila leasinga v kolikor je do tega prišlo! Vse pa je seveda odvisno od drobnega tiska, ki si ga boš sedaj še dodatno prebral ali najbolje, dal prebrati kakšnemu pravniku, ki bo hitro ugotovil ali je v igri nategavščina.
  Če so res ravnali v nasprotju s pogodbo, si bodo ob tem lahko še dodatno zamislili, v kolikor so podobno počeli še z nekaj 100 ali 1000 drugimi?

 3. če si prejel obvestilo glede usklajevanja z euriborom na napačen naslov, torej na naslov pogodbe, ki je pravzaprav NISI podpisal, je po mojem to njihov zajeb in bi te morali oprostit tega dolga (ki to sploh ni), ti povrnit vse za kar so te nategnili, ti poljubit roko in lepo prosit da jih ne daš v vse cajtnge v sloveniji. banda.

 4. @Dragoceni: to določilo ne velja pri vseh leasing hišah. Običajno se obrok spreminja v obe smeri, kot se pač spreminja euribor, nekatere leasing hiše obroke usklajujejo celo bolj pogosto. Da mora leasingojemalec sam prositi za znižanje obroka je seveda navadna svinjarija tudi v primeru, če mu je bilo to določilo pogodbe jasno in glasno predstavljeno pri podpisu pogodbe. Sem pa prepričana, da imajo zadevo gladko pravno pokrito v kakšnem mikroskopskem small printu.

 5. Po vseh zapletih boš še fino odnesel, ker si ”recimo” podpisal pogodbo s spremenljivo obr. mero. Kaj če bi bila fiksna? V tem primeru bi te kljub padcu obr. mere fino lupili.
  Nauk zgodbe: naj ti avto fino služi nadaljnih 10 let, vmes pa našparaj za novega, kot to počnem jaz.
  PS: mene ni sram se voziti z 10 let starim avtom

 6. Človek bi pričakoval od podjetja, ki se ukvarja s finančnim leasingom bolj dosledno in pošteno poslovanje. Oni so kot lastnik avtomobila v pogodbi postavili pogoje, ki bi se jih morali držati. Oni so odgovorni za pošteno opravljeno delo na svoji strani. Prav gotovo ne morejo spreminjati obrestne mere samo v tvojo škodo, ampak pošteno s spreminjajem tromesečnega EURIBORJA tudi v tvoje dobro.
  Skrajno nefer odnos. VBS in to je nekakšna banka ali kaj?

 7. Prosim, da ne mešaš VBS (http://www.vbs-leasing.si/vbl_si/) z banko Volksbank (www.volksbank.si). Gre namreč za dve povsem neodvisni podjetji. Slogan “Zaupanje nas povezuje” v to objavo vsekakor ne sodi saj se nanaša na podjetje, ki s tvojimi težavami nima nobene povezave. Lahko se zgodi, da bo tole objavo dejansko prebral nekdo in Volksbank in verjemi, da ne bodo preveč veseli nad slabo reklamo.

 8. Fora je naslednja. Obrestna mera, po kateri ti “kupiš” od banke ta “finančni produkt”, ki se mu reče leasing, je lahko fiksna ali pa variabilna in vezana na EURIBOR. Če je vezana na EURIBOR, to pomeni, da je skupna obrestna mera izračunana kot EURIBOR + nek fiksen pribitek, recimo 2.0%. EURIBOR se stalno spreminja. Pravzaprav je 15 različnih EURIBORjev (tedenski, dvotedenski, tritedenski, mesečni in tako naprej do dvanajstmesečnega). Tvoja banka za izračun skupne (in efektivne) obrestne mere uporablja verjetno trimesečni EURIBOR, kar pomeni, da na vsake tri mesece na novo preračuna obresti in se s tem spremeni višina obroka.

  Do tu vse lepo in prav. Ker EURIBOR zadnje čase konstantno (in zelo hitro) pada, se znižujejo tudi obroki. Ampak! Nekatere banke imajo v pogodbi, ki jo podpišeš, tudi klavzulo, ki pravi, da tisti fiksni pribitek sploh ni tako zelo fiksen (oziroma sploh ni), ampak ga lahko tako banka kot ti po želji spremenita. Banka seveda to naredi tako, kot je njej v korist in brez da bi vprašala tebe, ti pa moraš posebej zahtevati spremembo pribitka. Ker gre EURIBOR navzdol, banka ustrezno poviša pribitek, da ostane skupna obrestna mera približno enaka in se obrok ne spremeni veliko. Oziroma če se, se malenkost celo poviša.

  To je že samo po sebi svinjarija brez primere, ker ti tega nihče ne pove. To je zapisano tam “v drobnem tisku”, izrecno te pa nihče na to ne opozori. Dejansko lahko ti zahtevaš, da se ti pribitek nazaj zniža in se ti bo s tem znižal tudi obrok, ampak večina ljudi tega ne ve. In obratno, ko bo šel EURIBOR gor, se ti bo obrok krepko povišal, če ne boš zahteval znižanje pribitka, ker banka tega samoiniciativno gotovo ne bo.

  Seveda tega nimajo vse banke. Do zdaj sem slišal za to samo pri Sparkasse, zdaj pa še pri Volksbank.

  Mimogrede, meni se je ob zadnji uskladitvi obrok znižal za 7 evrov, ker imam obrestno mero vezano na EURIBOR in z res fiksnim pribitkom. Imam pa leasing pri Hypo banki.

 9. Ja tud sama se strinjam, da ne mešajte VBS LEASING in VOLKSBANK. Imam poslovne izkušnje z obema. Greh bi ju bilo že primerjati kaj šele mešati. Seveda v KORIST VOLKSBANK. Menim, da so na VBS leasingu PRECEJ ZMEŠANI. Verjamem, da je nekaj posledica preobilice dela. Vendar sem žal dobila občutek, da so zaposleni precej neorganizirani in nesposobni. Vsaj kar se tiče papirologije-pogodbe, računovodstvo ter ostala administrativna podpora skupaj z izterjavo. Pred enim mesecem je moj znanec prejel opomin za obrok, ki ga že poravnal. Seveda je prišlo do napake pri knjiženju plačila. Urgiral je v izterjavo, kjer je naletel na precejšnjo neprijaznost. Sicer so odkrili, da je bila napaka pri knjiženju plačila. Zanimivo a ne? Saj se zgodi nič ne rečem. vendar bi človek vseeno pričakoval. da se mu bodo vsaj opravičili. To so le sanje. Še račun za stroške opomina je prejel. V Volksbanku pa so zelo profesionalni. Sem pa prepričana, da je to v zvezi z uslajevanjem EURIBORA politika podjetja. Zaposleni pri tem niso krivi. Vsekakor leasinga v omenjeni hiši ne bi najemala.

 10. Uf z zvezi z VBS leasingom lahko rečem samo to, da imajo mafijske metode dela, so povsem nekorektni in nefleksibilni.
  Naše podjetje ima pri njih nek večji leasing, ki se izteka. Če zamujaš s plačilom ti pošljejo izterjevalce mafijskih razsežnosti, ki nimajo pojma o situaciji, ki trenutno vlada na trgu ampak pravijo:
  ej gospa ne se vi tle z nami zajebavat, zakaj pa ste vzeli avto če ne morete za njega plačevati?
  V bistvu sploh ne vedo da nismo vzeli avta ampak stroj za opravljanje dejavnosti… Da ne izgubljam besed, za takle obisk ti zaračunajo od 1.500 eurov naprej. Do direktorja pa ne moreš. prit da bi se z njim pogovoril. Sem pa resno razmišljala da bi dala zgodbo v medije,da ljudje ne bi pri njih jemali leasinga. Resno!

Dodaj odgovor