Kateri blog izbrati? * Predstavljam Najblog

Najblog je relativno nov ponudnik blogov, ki pa hitro razočara. Na prvi pogled je naslovnica sicer privlačna, če pa jo vzmamemo pod drobnogled, blišč hitro izgine. Podobno se zgodi tudi v zakulisju.

Nadzorna plošča:

Najblog - Nadzorna plošča

V nadzorno ploščo vstopamo s prijavo na naslovnici. Tudi tukaj je na prvi pogled vse v najlepšem redu in pregledno. Vse najpomembnejše povezave najdemo tako na levi v meniju, kot tudi v glavnem oknu na beli podlagi.

Dodaj nov prispevek:

Najblog - Dodaj nov prispevek

Od do sedaj predstavljenih blogov vidimo tukaj nekaj novih možnosti (predvsem kar se tiče vnosa in oblikovanja tabel). Dodajanje slik, filmov in ostalih datotek je sicer v pomoči dobro razloženo, a zahteva kar nekaj klikov. Za vnos slike je npr. potrebnih najmanj devet klikov. Pozitivno oceno dobi možnost izbire pisave (fonta) in njene velikosti. Možen je tudi preklop v HTML pogled. Za vsak prispevek lahko možnost komentiranja izklopite, nastavite lahko tudi objavo s časovnim zamikom.

Urejanje in brisanje prispevkov:

Najblog - Prispevki

Že objavljene prispevke lahko naknadno urejamo, spreminjamo kategorije, urejamo komentarje na določeno objavo ali pa jih dokončno zbrišemo. Do te strani pridemo preko povezave “Urejanje/brisanje prispevkov” v glavnem oknu ali preko povezave “Prispevki” v levem meniju.

Komentarji:

Najblog - Komentarji Najblog - Komentarji1

Kot sem že omenil zgoraj pri nadzorni plošči, se povezave na posamezne rubrike nahajajo na dveh mestih (v meniju na levi in v glavnem oknu). Vendar je v določenih primerih to dejstvo zavajajoče. Res se obe povezavi imenujeta “Komentarji”, a vsaka pokaže drugo sliko. Povezava iz levega menija prikaže samo komentarje, ki jih je napisal avtor bloga (glej prvo sliko), povezava iz glavnega okna pa pokaže vse komentarje (druga oz. desna slika). Sicer je v kakšnem primeru mogoče praktično, da lahko avtor bloga preveri samo svoje komentarje, vendar bi to moralo biti nekako posebej označeno.

Nastavitve:

Najblog - Nastavitve Najblog - Nastavitve1

Podobno zavajanje kot pri komentarjih, se zgodi pri nastavitvah. Prva slika prikazuje “Nastavitve” iz levega menija, druga pa “Nastavitve” iz glavnega okna na prvi strani nadzorne plošče. V prvem primeru lahko praktično spreminjamo samo geslo za dostop do našega bloga, v drugem primeru pa gre za spreminjanje izgleda bloga. Določimo lahko splošne pravice za komentiranje ter urejamo kategorije, pod katere shranjujemo objave.

Najblog - Oblike

Za zunanjo podobo je na voljo 33 različnih predlog, ki pa so si resnici na ljubo med sabo vse zelo podobne. Gre le za variacije v štirih ali petih barvnih kombinacijah.

Statistika:

Najblog - Statistika

Najblog ponuja statistiko AWStats. Dostop do nje je mogoč s prve strani bloga (in ne iz nadzorne plošče). Na sliki boste videli same ničle, ker se sistem baje osvežuje le enkrat tedensko. To je (vsaj zame) velik minus, saj sem navajen sprotnega osveževanja. ((Še Google Analytics, ki se osvežuje z nekajurno zamudo se mi zdi počasen.))

SKLEP:

Pri Najblogu skoraj celo prvo stran porabijo za prepričevanje, zakaj pri njih odpreti blog, spodaj pa zadnjih 100 objav razkrije, da je dnevno povprečno število objav 10 ali manj. Torej so jih zaenkrat prepričali bolj malo. Na dnu zagreni še nedelujoča možnost razvrščanja blogov po abecedi. Res je, da ne omejujejo prostora za nalaganje vsebin, ne vem pa, kako skrbijo za obisk moje strani, če moja objava po štirih urah ni vidna niti na naslovnici. Tudi na rezultate statistike bom čakal še kar nekaj časa. Zanimive grafične predloge … no ja. Na mojem blogu motijo tudi oglasi, nameščeni med glavo in prvo objavo. Vsebine menija na blogu se ne da spreminjati.

Pogrešam še možnost ustvarjanja blogrole ((Seznam povezav na druge strani)) in možnost vstavljanja filmov iz YouTube, Google Video itd. Tudi objava lastnih filmov je možna zgolj preko tekstovne povezave, kar pomeni, da filmčka ne gledate v istem oknu.

Nisem prepričan, da se Najblog upravičeno kiti s sloganom “Sinonim za Blog”.

Povezani članki:

 • Napoved
 • Večer
 • Siol
 • eDnevnik
 • RTV
 • TudiTi
 • Najblog
 • ———————————

  4 thoughts on “Kateri blog izbrati? * Predstavljam Najblog

  Dodaj odgovor