Cilje je treba deliti

Če se vam zdi, da je vsega preveč in da so cilji zelo oddaljeni, imam en nasvet. Pravzaprav tri. Cilje je treba deliti. Med jutranjim tekom so mi na misel prišli trije načini, kako to narediti. 

1. Velike cilje razdelite na manjše. Sem človek, ki ima velike ideje, a nimam potrpežljivosti, da bi dolgo čakal na rezultate. Če se v kratkem ne pokaže napredek, me hitro začnejo obhajati misli, da bi svoje početje opustil. Zato si velike cilje razdelim na etape, ki so hitreje dosegljive in lažje merljive. Enako naredim pri teku. Če imam cilj preteči 30 kilometrov, kjer gre pot čez pet vrhov, moj cilj razdelim na pet manjših ciljev – etap. Ko dosežem prvi vrh, sem že naredil lep del poti in ponosen sem, da sem dosegel prvo etapo oz. en cilj. Ostajajo le še štirje. In grem naprej, dokler ne pridem do konca. Z vsako novo osvojeno etapo motivacija narašča. Vleče me do konca, saj je cilj vse bližje, za mano pa je več že doseženih ciljev, ki mi dajejo potrebno samozavest.

2. Manjše cilje razdelite med ljudi. Prav gotovo imate koga, ki vam pri doseganju vaših ciljev lahko pomaga. Če greste na daljšo tekmo, ali pa opravljate kakšen drugi večji projekt, lahko svoje bližnje in prijatelje prosite, da vam pomagajo. Verjemite, če imate velik cilj, bodo ponosni, da so lahko del te zgodbe in z veseljem bodo pomagali. Pri pripravah na tek lahko namesto vas opravijo kakšno nalogo, ki ni neposredno povezana s tekanjem, a vam prihrani čas in omogoča, da lahko vi trenirate. Na sami tekmi boste res morali celo pot preteči sami, lahko pa vas postrežejo na okrepčevalnicah in vam tako prihranijo kakšno minuto časa in energije. Še posebej na ultramaratonih zna biti to zelo pomembno.

3. Cilje delite z ljudmi. Povejte jim za svoje načrte, hrepenenja, hotenja. Delite jih z vsemi. Najprej seveda z najbližjimi, nato z znanci, če pa pride priložnost, jih delite tudi z ljudmi, ki jih morda srečate samo enkrat in z njimi bolj naključno spregovorite. Nikoli ne veste, kako vam lahko pomagajo.

Ker tudi jaz ne vem, kako mi lahko pomagate vi, ki berete ta moj miselni utrinek, z vami delim en svoj velik cilj. Ta cilj sem že razdelil na precej manjših in nekaj teh je že uspešno zaključenih. Nekaj jih še čaka, ampak motivacija raste. Cilj sem že tudi razdelil med ljudi. Pravzaprav sva si cilj že v osnovi razdelila dva. Hvaležen sem, da ga deliva, Jaka Zajšek. Ta zapis bom izkoristil, da ga delim s še več ljudmi. Tudi z vami. Morda sami vidite priložnost za sodelovanje, morda poznate koga, ki bi ga to zanimalo. Hvaležen bom, če ga delite naprej. Oblika deljenja ni pomembna. Lahko poveste ustno, lahko pošljete povezavo do tega zapisa po e-pošti, ali pa se poslužite kakšnega družbenega omrežja.

Skratka, z Jakom pripravljava dve gorskotekaški prireditvi. www.trail-golte.si in www.trail-krvavec.si. Če vas takšne stvari zanimajo in bi radi bili del ekipe, prisrčno vabljeni. Če poznate koga, ki bi ga zanimalo sponzorstvo ali kakšna druga oblika sodelovanja, možnosti je veliko, lahko pa najdemo še kakšno novo.

Za konec še ena pomembna misel. Cilje je treba deliti, sicer drugi ne vedo, da vam lahko pomagajo. Vendar bodite pripravljeni, da tudi vi pomagate drugim. Jaz sem. Če menite, da lahko jaz pomagam vam, mi to le povejte.

Dodaj odgovor