Sončen dan

Kljub mrzlim dnem si blogerji na Blogosu lahko pričarate sončen dan. In to kar v dveh različicah. Govorim o novih temah za bloge. Na Pomoč sem sicer že napisal kratko obvestilo o novitetah na blogosu, tukaj pa bom predstavil konkretno temo Sončen dan. To je prva tema, ki sem jo v celoti izdelal sam, zato se mi zdi prav, da se z njo malo pohvalim :mrgreen:

Zame je dobra tema tista, ki ponuja nekako čist izgled in pa čim višjo stopnjo funkcionalnosti in prilagodljivosti. Takšna naj bi bila tudi tema Sončen dan.

S2

Glede izgleda ne bom izgubljal veliko besed. Iskal sem tople barve in kontrast, ki bi toploto poudaril. Nekega posebnega talenta za oblikovanje ne posedujem, zato sem ostal pri preprostih rešitvah.

Pri funkcionalnosti sem bolj pedanten. Stvari morajo biti uporabne. Po možnosti tudi čimbolj prilagodljive, saj se zavedam vaših želja po individualnosti bloga.

Menjava glave

Če začnem kar pri vrhu: glavo (932px x 185px) je možno menjati. Ko menjate glavo, se lahko odločite, ali bosta naslov in podnaslov bloga prikazana ali ne. Ker celotna glava deluje kot povezava na prvo stran bloga, lahko v nadzorni plošči pod “Glava po meri” skrijete besedilo. Tako se bo celoten blog pomaknil višje, ime svojega bloga pa lahko vpišete npr. na sliko, ki jo boste namestili v glavo. Ali pa imate blog brez prikazanega imena. Preizkusite obe možnosti in se potem odločite.

S2 brez imena bloga

Na dno glave sem namestil zavihke za posamezne strani. Tako vam v meniju ni treba izgubljati prostora še za widget, ki prikazuje strani. ((Mimogrede, tudi na straneh je možno komentiranje.))

Ko že omenjam widgete – tema jih podpira. V meni lahko torej razporejate vsebino po vaši želji.

V glavnem delu, kjer se prikazujejo objave, sem poskušal narediti čimmanj gneče, v izogib vrtenju koleščka na miški pa vključiti čimveč uporabnih povezav. Tako se desno pod naslovom objave prikaže povezava do okna za komentiranje, avtorju objave pa še povezava “Uredi“.

Komentarji so zaradi boljše preglednosti oštevilčeni.

Pri objavah z veliko komentarji je pomikanje od zadnjega komentarja do vrha strani včasih lahko prav nadležno, zato sem poleg okna za vnos komentarjev dodal povezavo “Na vrh”. Takšno povezavo sem dodal tudi na dno oz. v nogo strani.

Ko je prikazana posamezna objava, se v zgornjem levem kotu (nad naslovom objave) pokaže navigacija za listanje na predhodno oz. naslednjo objavo.

Če se za konec le še vrnem malo k samemu izgledu. Da bi zadostil čim večim okusom, sem temo naredil v dveh različicah. Osnovna razlika je vidna v meniju. Različica S2, kot je vidna zgoraj, je dvostolpična ((en stolpec za objave, drugi za meni)) in ima zato širši stolpec za objavo. Ta sprejema slike do širine 635px. Tudi menijski stolpec je precej širok.

Različica S3 pa ima na račun dveh menijskih stolpcev malce ožji stolpec za objave (slike do 460px). Menijska stolpca sta različno široka. Tako lahko v širšega nameščamo vsebine, ki zahtevajo nekaj več prostora, v ožjega pa spravimo prostorsko manj “požrešne” vsebine.

S3

Zdaj veste, kako približno razmišljam pri izdelavi določene teme glede uporabnosti. Kaj pa je tisto, kar je vam pri funkcionalnosti in videzu bloga najbolj pomembno?

28 thoughts on “Sončen dan

 1. Pohvale za supr temo. Podobno kot chefa me oranžna malce moti, vendar se bom zadovoljil tudi s tem.

  Moje mnenje: Gumbi oz. zavihki na dnu glave so mi odveč, mogoče bi se dalo dodati opcijo za izključitev le-teh? Nekako mi je bolj stilsko, če je seznam strani v meniju. Podlaga pod “87 komentarjev” mi nekako ni najbolj všeč, verjetno bi bilo bolje brez te podlage. Taista podlaga se mi nekako ne dopade najbolje tudi v menuju. Tudi okvir okoli slik dodanih v meni ni najboljši, morda se ga da odstraniti – ne vem, nisem preveril, priznam.

  Predlogi: Želel bi si še bolj minimalističen izgled, trije stolpci, možnost menjave glave, widgeti… uglavnem: še malo optimizirana Sončen dan S3 tema.

  Drugač pa GJ and GL še naprej:)

  P.S.: Zanima me, če je možno Picasin widget nastaviti tako nekako, da bi slike prikazoval na sredini menija in ne poravnano na levi?

 2. Najprej hvala za vse pohvale. Zdaj pa po vrsti:

  @Samski: Za izdelavo teme potrebuješ nekaj znanja o CSS, PHP in HTML. Pa seveda Photoshop. 🙂

  @Don Barkl: Hvala za kritično mnenje in predlog. Mi je tako všeč, da bom pripravil različico “a la Barkl” 😉
  Glede Picase – sam tega ne moreš spreminjat. Bom pa poskusil posredovat, da bi to bilo možno nastavljat v samem widgetu.

  @Chef: Uredi > Strani, potem pa za stran Kdo je nergač nastavi status Osnutek. That should do it. 😉

 3. Roman, še od mene globok poklon za tole temo, ki mi je bila všeč na prvi pogled in jo že uporabljam pa srčno upam da me ne bo zdaj kdo začel mešati s Chefom. Vseeno pa imam eno vprašanje. Strani v glavi bloga so imele prej določen razpored, ki mi je bil všeč takšen kot je bil, zdaj pa so se razvrstile po abecedi. Se da to na kakršenkoli način popraviti? Hvala za odgovor 🙂

 4. Da še malo popljuvam 😉 Pri enomenujski oz. dvostolpčni bi bil lahko prostor za komentarje razpotegnjen vse do menuja, ter tako nadomesti prazen prostor, ki je namenjen tretjemu stoplcu. Prav tako me kanček moti avatarji pri komentih, ker najprej pokaže avatar šele potem samo vsebino vmes pa naredi presledek. Bi se dalo nekako zimprovizirat, npr, da je slika obdana s tekstom?

Dodaj odgovor