Wings for Life World Run – tek kot ga še ni bilo

Počasi sestavljam plane za udeležbo na tekaških prireditvah v 2014 in eno drži kot pribito.
4. maja bom na štartu teka Wings for Life World Run, v katerem mestu bom štartal, pa še ni določeno.

Wings for Life World Run je tako izvirna tekaška prireditev, da se je enostavno moram udeležiti. Pri Red Bullu, ki je ustanovitelj fundacije Wings for Life, so sicer znani po odštekanih idejah, ampak na tekaškem področju jim je uspelo narediti nekaj res edinstvenega in povsem izvirnega. V “do 40 mestih” (( Tako imajo navedeno na spletni strani, trenutno pa je vpisanih 31 mest. )) po vsem svetu se bo istočasno (( V Ljubljani bo štart po lokalnem času točno opoldne, na Novi Zelandiji ob 22:00, v Peruju pa ob 5:00. )) začel tek po trasi, dolgi 100 kilometrov, z gotovostjo pa lahko trdim, da nikomur ne bo treba preteči celotne proge. Hec je v tem, da bo natanko 30 minut za nami štartal zasledovalni avto, ki bo vozil s točno določeno hitrostjo oz. bo s točno določeno hitrostjo pospeševal. Tekli bomo, dokler nas zasledovalni avto ne bo prehitel. (( V bistvu bo to tek v slogu lova na lisice. )) Ko nas bo, bo čip zabeležil, koliko smo pretekli in igre bo za nas konec. Za zasledovalnim vozilom bodo vozili avtobusi, ki bodo pobirali “odpadle” tekače. Zmagovalec bo tisti, ki ga bo zasledovalni avto dohitel kot zadnjega. Na svetu. Rezultati se bodo namreč primerjali globalno in baje se bo dalo spremljat rezultate s celega sveta hkrati. Svetovni prvak bo lahko torej nekdo v Ljubljani, ali pa npr. Barceloni, Atlantic Cityu, Limi, Kijevu …

[su_box title=”Koliko bom pretekel?” box_color=”#a30000″]Na uradni strani prireditve imajo tudi priročen kalkulator, kjer si lahko izračunate, koliko boste pretekli ob določenem tempu, preden vas bo ujel zasledovalni avto.

  • Za prvih 10 kilometrov bo dovolj, da tečete s tempom 7:00/km (zasledovalni avto bo na tej razdalji po 1 uri in 10 minutah)
  • za polmaraton (oz. 21 kilometrov) bo treba teči 5:20/km (zasledovalni avto vas dohiti po 1 uri in 52 minutah)
  • za cel maraton pa bo potrebno teči 4:28/km (zasledovalni avto vas ujame po 3 urah in 8 minutah).

Če bi hoteli preteči vseh 100 kilometrov, ne da bi vas ujel zasledovalni avto, bi morali ves čas teči v tempu pod 3:30/km. Mislim, da takega junaka svet še ni videl.[/su_box]

Poleg tega, da je prireditev edinstvena, je dober razlog za udeležbo tudi dobrodelnost oz. zbiranje sredstev za dober namen. Glavni gostitelj dogodka Wings For Life World Run je Skupina Red Bull in je odgovorna za vse vključene stroške. Vse administrativne stroške torej krijejo oni, njihovi predstavniki in distributerji. 100 odstotkov celotnega prihodka od dogodka Wings for Life World Run, vključno z našo štartnino, bo donirano fundaciji Wings for Life za raziskave na področju našega osrednjega živčevja, hrbtenjače.

Cene štartnin so po svetu precej različne. Za Ljubljano znaša 30 €, za Zadar pa npr. 99 kun, kar je preračunano okoli 13 €. Večina ostalih evropskih mest ima tarifo 40 €, malo cenejša je še Bratislava s 25 €. Zelo poceni pridete na štart v gruzinskem Kakhetiju. Tam štartnina znaša 20 gruzinskih larijev, kar je le slabih 9 €. Najdražji štart je trenutno evidentiran v norveškem Stavangerju, 500 norveških kron oz. dobrih 60 €. Izbira je naša.

[su_youtube url=”http://youtu.be/EYtkuLNujBw”]

1 thought on “Wings for Life World Run – tek kot ga še ni bilo

Dodaj odgovor