Kateri blog izbrati? * Siol Blogos

Drugi v vrsti predstavitev so blogi na Siolu.

Blogos je ravno v dneh nastanka tega prispevka doživel prenovo. Hitrost nalaganja strani je sedaj odlična, na naslovnici so dodali možnost ocenjevanja posameznih prispevkov, WordPressovo platformo so osvežili z zadnjo različico.

Naslovnico Blogosa si lahko ogledate sami, tukaj pa predstavljam ozadje. Možnosti, ki jih ponujajo WordPress blogi, je ogromno. Največ bodo povedale slike ( kliknite za povečavo), jaz pa bom opozoril samo na najbolj uporabne stvari.

Nadzorna plošča:

SiOL - Nadzorna plošča

Na prvi strani vas pozdravi nekaj bližnjic, obvestila skrbnika blogov in nekaj malega statistike.

Objavljanje:

Siol -

Urejevalnik za pisanje prispevkov je preprost, podoben Wordovemu. Pod njim je vmesnik za dodajanje datotek (slik, mp3 itd.). Prispevku lahko določite kategorije, po katerih se lahko vse objave potem razvršča. Možna je tudi objava prispevkov z zakasnitvijo. Objave lahko zaščitite tudi z geslom, da so dosegljivi samo določenemu krogu ljudi. Poleg nizanja prispevkov enega za drugim, lahko ustvarite tudi novo stran, ki ji lahko še dodatno uredite izgled. ((Jaz sem ustvaril dve strani: Nisem piroman in Nasveti za bloganje.))

Uredi:

Siol - Uredi

Ureja se lahko posamezne prispevke, strani, kategorije, uvaža se lahko objave, komentarje in še kaj, svoj blog lahko tudi izvozite ((Npr. ga arhivirate na domači računalnik ali ga preselite v kako drugo skupnost, ki podpira uvažanje blogov.)), urejate lahko tudi naročnine na komentarje. Tukaj urejate tudi vse slike in ostalo, kar ste prenesli na siolov strežnik.

Komentarji:

Siol - Komentarji

Pregledna tabela komentarjev, ki jih lahko urejate, brišete, zavračate ali označite kot spam. Na voljo je iskalnik za komentarje. Če imate tako nastavljeno, jih lahko najprej pregledate in šele potem objavite.

Povezave:

Siol - Povezave

Seznam povezav na druge strani ali z drugim imenom blogroll. Urejate lahko obstoječe povezave, dodajate nove, nastavite lahko, ali se stran odpre v novem ali v istem oknu. Povezave lahko uvažate tudi od drugod.

Izgled:

Siol - Izgled Teme1 Siol - Izgled Teme2 Siol - Izgled Teme3 Siol - Izgled Widgeti Siol - Izgled Barvna paleta

Na voljo je 66 različnih predlog, ki se jih da več ali manj spreminjati. Več ali manj zaradi tega, ker možnosti urejanja v HTML jeziku ni. Je pa na razpolago kar nekaj tem, ki podpirajo widgete ((Widgeti = Pripomočki, ki jih lahko poljubno dodajate ali odvzemate iz stranskih menijev. V meniju lahko npr. določite razpored, kako bodo prikazane zadnje objave, komentarji, razni števci, oglasna sporočila ipd.)), dodajanje lastnih slik v glavo strani, barvne sheme itd. Prve tri slike zgoraj prikazujejo teme, ki so na razpolago, zadnji dve pa možnosti urejanja widgetov in barvne sheme za izgled, kakršnega uporabljam jaz.

Dodatki:

Siol - Dodatki

Dodatki omogočajo razširjeno delovanje bloga. Trenutno omogočajo prikaz filmov v različnih formatih, mp3-jev, enostavno vključitev spremljanja statistike Statcounter in Google Analytics, dodajanje opomb pod črto (Footnotes) itd.

Uporabniki:

Siol - Uporabniki

Pod gumbom uporabniki se ureja profil avtorja. Sem spadajo vse kontaktne informacije, opis avtorja, spreminjanje gesla za dostop, urejanje avatarja. ((Avatar= sličica, ki se pokaže pri vaših komentarjih)) Blog lahko piše tudi več avtorjev, ki jim lahko določimo pristojnosti.

Nastavitve:

Siol - Nastavitve

Število nastavitev je odvisno od dodatkov, ki smo jih aktivirali. Nekaj splošnih je možno urejati v vsakem primeru. Nastavimo lahko, kaj se bo prikazalo na prvi strani našega bloga, koliko objav bo vidnih na eni strani, kako se bo vsebina prikazovala preko RSS feedov. Določimo lahko, kaj mora storiti obiskovalec, da bo lahko oddal komentar ((Ali bo moral biti registriran, bo moral vpisati naslov elektronske pošte ali pa nič od tega.)). Sicer ne vem zakaj bi, ampak lahko tudi izbrišem celoten blog. Če sem naročnik siolovega interneta, lahko izključim moteče oglase, ki ponekod celo prekrivajo objave. Za izbrane vključene dodatke (glej zgoraj – Dodatki) lahko določam nekatere parametre.

SKLEP:

Kaj na Blogosu manjka, moti? Ena šibkost je mogoče ta, da včasih, po nekem čudnem ključu, kakšna objava kar izgine iz naslovnice Blogosa, čeprav še glede na čas objave ni zrela za to. ((To ne pomeni, da se objava izbriše. Le na naslovnici ni več vidna.)) Mogoče je za koga moteča omejitev prostora na strežniku. Za slike in ostale vsebine je na voljo 50 MB. ((Kar po svoje ni tako malo, le slike je treba predhodno obdelati. Poleg tega je veliko možnosti za shranjevanje slik na drugih strežnikih, npr. shrani.si, imageshack, flickr …))

In kaj je pohvalno? Številne lepotne in funkcionalne nastavitve. ((Teh je res veliko. Kar skrbno preberite opis posameznih možnosti.)) Skrbnik blogov odgovarja na vse moje maile. Prenova1 in kot sem že omenil prenova2 in z njo izjemna hitrost. Siol ima največjo blogersko skupnost v Sloveniji, kar pomeni veliko število bralcev.

P.S.: Več o uporabnosti posameznih možnosti na Blogosu si lahko preberete v mojih Nasvetih za bloganje.

Povezani članki:

 • Napoved
 • Večer
 • Siol
 • eDnevnik
 • RTV
 • TudiTi
 • Najblog
 • ———————————

  17 thoughts on “Kateri blog izbrati? * Siol Blogos

  1. @Volk: Ko bom končal s predstavitvami posameznih blogov, načrtujem še nekakšen povzetek v obliki tabele. Do takrat me boste mogoče v komentarjih opozorili še na kakšno stvar, na katero moram biti pozoren in jo vključiti v oceno. Na koncu bi mogoče res lahko ocenil s številčnimi ocenami.

   @Kašpar: Kako hitro ti je zmanjkalo prostora? Sicer si pa stvar elegantno rešil s Picaso 😉

  2. Ja, pravzaprav ga imam res. Prav tam sem hotela začeti s svoji blogi, pa se mi je zataknilo in nikakor ne morem pogruntati, kako naprej.
   Ampak ti kar naredi tisto, kar si namreval, če mi bo kateri drugi ponudnik, ki jih predstavljaš bolj všeč, bom “presedljala”, kakor se po domače reče.

  3. Pri blogosu pogrešam le HTML urejanje tem. Če/ko bodo to uvedli bodo res super 😉 No, pa mogoče rahla nadgraditev sistema, da bi hitreje deloval. Pisal si, da se pri tebi sedaj vse skupaj hitreje odpira, a pri meni konfiguriranje po nadzorni plošči traja in traja..

  Dodaj odgovor