Kateri blog izbrati? * Predstavljam Večerove bloge

Kot sem napovedal, predstavljam prvo izmed petih nadzornih plošč blogov. Zakaj je prvi ravno Večer? Brez posebnega razloga. Vrstni red je naključen.

Poudarjam, da nimam nikakršnih zlih namenov. Predstavitev je zgolj moje osebno mnenje. Za takšno akcijo sem se odločil, da bi morebitnim novim blogerjem olajšal izbiro ustreznega ponudnika.

Naslovnico Večerovih blogov si lahko ogledate sami in si o njej ustvarite lastno mnenje. ((Če se vam ne ljubi – prikazanih je 20 zadnjih prispevkov (naslov in nekaj vrstic teksta + slikca), 20 zadnjih registriranih blogov, 20 zadnjih komentarjev, blogi, ki praznujejo rojstni dan, nekaj statistike, strani s povezavo na večerove bloge in nekaj reklame.))

Sedaj pa zares. Registracija je, tako kot pri vseh ostalih skupnostih, enostavna. Ko ste enkrat registrirani, zagledate nadzorno ploščo. Klikni na sličico! 😉

Večer - Nadzorna plošča

Sledijo strani, ki se skrivajo pod posameznimi gumbi nadzorne plošče.

Nov prispevek:

Večer - Nov prispevek

Vmesnik za vnos objave se mi zdi dober. Možno je tudi preklapljanje med “navadnim” in HTML pogledom zapisa. Priročen je tudi nasvet oz. razlaga za vstavljanje filmčkov. Le-ta se nahaja neposredno pod poljem za vnos objave.

Prispevki:

Večer -

Pregledna tabela vseh objav in slik, ki so objavljene ob prispevku. Slike, dodane prispevku, je možno opremiti tudi s podnapisi.

Nastavitve:

Večer - Nastavitve

Poleg naslova in podnaslova bloga je možen še dodaten opis in prikaz EXIF ((Podatki o nastanku slike – kdaj, s kakšnim aparatom, s kakšnimi nastavitvami itd.)) informacij o slikah.

Oblika:

Večer - Oblika1 Večer - Oblika2

Izbirate lahko med 73 predpripravljenimi izgledi bloga, pohvalna pa je možnost samostojnega urejanja predloge (če ste vešči jezika HTML). Tudi tukaj so vmesniku za kreiranje lastne predloge dodana kratka navodila za lažje delo.

O avtorju:

Večer - O avtorju

Kot že ime pove, se tukaj urejajo informacije in slika o avtorju bloga.

Statistika:

Večer - Statistika

Večer ima svoje orodje za statistiko. Sam je sicer nisem preverjal, sem pa bral zapise o tem, da so številke sumljive: Vir 1, vir2, vir3. Vešči HTML-ja si lahko vgradijo tudi kakšno drugo orodje, npr. Statcounter ali Googlov Analytics.

Gesla:

Večer - Gesla

Možnost spremembe gesla za dostop do nadzorne plošče.

Komentar:

Večer - Komentarji

Tabela vseh komentarjev. Možno jih je brisati, ne pa tudi urejati.

Povezave:

Večer - Povezave

Vmesnik za urejanje blogrole oz. seznama povezav na druge bloge ali spletne strani.

Dodatki:

Večer - Dodatki

Klik na sliko pokaže ponudbo dodatkov k blogu. Najbolj zanimiva se mi zdi možnost objavljanja prispevkov preko MMS-a. Sam sicer možnosti nisem preizkusil, a verjamem, da deluje. Omembe vredna je še Večerova značka, ostale zadeve se mi pa zdijo bolj odvečna krama.

Ankete:

Večer - Ankete

Preprost vmesnik za dodajanje ankete v stransko vrstico bloga.

Večerov arhiv:

Večer - Večerov arhiv

Nagrada za avtorje, katerih blogi imajo več obiska. Razlago preberite na sliki.

Ustvari družino:

Večer - Ustvari družino

Če vam je kateri izmed kolegov blogerjev zelo všeč, lahko njegove prispevke objavljate tudi vi. Preprosto ga izberete iz seznama vseh blogerjev, nato pa se vsaka njegova objava avtomatsko prikaže tudi na vašem blogu. Osebno sicer menim, da gre pri tem le za podpiranje lenobe. S tem blog izgleda aktiven, tudi če avtor sam ne objavlja svojih prispevkov.

SKLEP:

Večerovi blogi imajo svoje pluse in minuse. En zelooooo dolg minus si prav gotovo zasluži hitrost strežnika. V primerjavi s konkurenco je nalaganje strani obupno počasno. Upam, da bodo to v prihodnosti popravili. Če vam je pomembna statistika obiska, ki bi jo lahko primerjali z ostalimi blogerji, svetujem dodatno orodje. Tisto, ki ga ponuja Večer, se mi zdi sumljivo.

Skupost šteje nekaj čez 1200 blogov. Če je to veliko ali malo, se odločite sami. ((Upoštevajte pa, da je zelo veliko odstotek neaktivnih.))

Največji plus si prav gotovo zasluži Zvone, nekakšen ata Večerovih blogov. Odgovarja hitro in izčrpno. Na mojem blogu se je v komentarju razpisal tudi o njegovi viziji blogov na Večeru. Pozitivne so tudi takšne in drugačne nagrade za najbolj pridne. ((Npr. natečaj za najboljši prispevek o Lentu ali dostop do Večerovega arhiva.)) Blogerski besedi v štajerski prestolnici torej dajejo precejšnjo veljavo. In prav je tako!

Povezani članki:

 • Napoved
 • Večer
 • Siol
 • eDnevnik
 • RTV
 • TudiTi
 • Najblog
 • ———————————

  9 thoughts on “Kateri blog izbrati? * Predstavljam Večerove bloge

  Dodaj odgovor