Kako pogosto naj objavljam na blogu?

Vprašanje iz naslova je tema, ki sem jo izbral zaradi debate, ki se je razvila pod prispevkom o “blogih v zatonu“. Gre za razmislek o tem, kaj vse je povezano s frekvenco objavljanja novih prispevkov na blogu.

Vsak blog ima neke svoje posebnosti in vsak bloger ima svoj ritem objavljanja. Nihče ne more reči, da so boljši blogi, kjer je objavljenih več kratkih objav dnevno in nihče ne more reči, da so boljši tisti s samo enim prispevkom na teden. Preden si ustvarimo mnenje o nekem blogu na podlagi pogostosti objavljanja, velja razmisliti o naslednjih dejavnikih:

 • Čas in energija, ki ga ima bloger na voljo – za krajše objave je lahko dovolj že 15 minut, za poglobljen daljši prispevek pa brez težav porabimo več ur. Vsi prispevki, ki so Piromana naredili prepoznavnega kot pomočnika za blogerje, so nastajali najmanj po dve uri, več. V ta čas še ni všteto razmišljanje, kako naj določeno stvar razložim na najbolj enostaven način. Če nekdo objavi več kratkih objav na dan, je lahko npr.v enem tednu v svoj blog vložil prav toliko časa in energije, kot jaz, ki objavljam bolj poredko.
 • Stil pisanja in dolžina člankov – prilepiti YouTube video in ga nasloviti “Ta pesem mi je všeč” je enostavno in ne zahteva kakšnega prečiščevanja besedila in prehude samocenzure. Takšnih objav lahko naredimo več na dan. Povsem drugače je pri tistih, ki blogu posvetijo čas mogoče enkrat tedensko, a se za tisto objavo pripravljajo več ur (brskanje za viri in zanimivimi informacijami na določeno temo, priprava slik …) in nato še za pisanje porabijo kar nekaj časa, ker s tekstom v prvo pač niso povsem zadovoljni.
 • Tematika bloga – nekatere teme so za bralce bolj privlačne, druge manj. Blog z žgečkljivimi vsebinami bo ob enaki frekvenci objavljanja vsekakor imel več obiska, kot tisti, ki piše o zakonodaji Evropske unije.
 • Demografija bralcev – nekateri bralci izbirajo bloge ravno zaradi določene količine vsebin. Enim bolj odgovarja, da lahko večkrat na dan preberejo nekaj novega, drugi pa raje pridejo naokoli le vsakih nekaj dni. Če se bloger zaveda, kakšne bralce ima, lahko ritem objavljanja prilagaja željam bralcev. ((če čuti potrebo po ohranjanju ali celo večanju obiska))
 • Od kod obiskovalci pridejo – nekateri blogi dobijo večino obiska preko iskalnikov, drugi imajo veliko rednih bralcev. Tisti z rednimi bralci verjetno objavljajo bolj pogosto kot tisti, ki dobijo večino obiska preko iskalnikov (ker očitno že imajo vsebine, ki jih drugi pogosto iščejo). Seveda tudi tistim, ki dobivajo največ obiska preko iskalnikov, ne škodi več objav, saj jim le-te prinašajo spet več možnosti za obisk …
 • Komentiranje – mnogi obiskovalci ostanejo dlje časa na tistih blogih, ki imajo veliko komentarjev. Verjetno jih zanimajo tudi mnenja ostalih bralcev. Če se ob neki objavi razvname debata, je vredno razmisliti, ali je že smiselno objaviti nov prispevek ali pa bi bilo bolje še počakati, dokler je razprava v komentarjih še vroča.

Iz tega lahko zaključimo, da kakovosti bloga ne moremo soditi po frekvenci objavljanja. Če že, ima frekvenca zelo majhno vlogo pri tem in edino, kar bi lahko ocenjevali pri frekvenci je konstantnost ritma. Bralec bo s časom opazil, da bloger objavlja npr. ob ponedeljkih in petkih in bo takrat šel preverit, kaj je novega. Se strinjaš?

Lekcija se torej glasi:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LmBrBKEs9YY[/youtube]

13 thoughts on “Kako pogosto naj objavljam na blogu?

 1. 😆 za video

  sem pa nekje bral, da je najbolje objavljati ob točno določenih dneh in točno določenih urah. tako bralci vedo, kdaj lahko pričakujejo nove stvari ipd… tako da kar se frekvence tiče je, če zadevo delaš z nekim načrtom, objavljati po urniku. če je pa blog kot random stvar, pa itak pride v poštev vse ostalo 😉

 2. Ti jih kar piši čimbolj pogosto.
  So zelooooo uporabni.
  V iskalnik lahko zapišem najbolj čudno kombinacijo besed za kak problem…ponavadi imaš ti odgovor na vse.

  Pohvala za tvoj trud. Prav zares.

  Redni ali občasni bralci?
  Včasih mi pri rednih bralcih najeda…da so premalo ali preveč kritični…da jim peša objektivnost.
  Ni mi ravno fajn, če na vse moje pesmi dobim…uuufff, super napisano…še meni niso vse všeč…zato paše kdaj kakšna kritika od naključnega bralca.

  Kako pogosto?
  Toliko kot ti paše. Timerja za bloge nimam.To mi je trapasto.
  Pa lep pozdrav

 3. @Fetalij: vsekakor je dobro imeti neko stalnico. Poleg tega, da navadiš tiste, ki tvoj blog že obiskujejo, na določen ritem, obstaja večja verjetnost, da bodo bralci temu ritmu sledili in te obiskovali točno takrat, ko bodo smatrali, da si nekaj objavil. Je pa še ena stvar s temi “določenimi dnevi in urami”. Če imaš blog vpisan v agregate (blogos, siblogs, sloblogi …), je vsekakor bolj smiselno objavljati ob ponedeljkih zjutraj kot pa ob petkih zvečer. V prvem primeru je uporabnikov na internetu mnogo več kot v drugem in je zato veliko večja možnost, da bo še kdo opazil tvojo objavo.

 4. Zdaj sem prišla semkaj..;).ker mi je v mojem prvem domovanju, v poplavi rdeče – belih blogov, postalo dolgočasno.
  In teh nekaj kratkih hipov kar sem tu…tu je pa poplava tričtrač tem. Včasih se mi zazdi, da sem v kakšni rumeni reviji.
  Po drugi strani pa…s čim vse si ljudje dajo opravka…

  Pogrešam športne bloge…premalo jih je.

  P.s.
  Tudi meni je všeč nova podoba mojega “prvega doma”.

 5. piroman.

  prvič se ti oglašam, ker rabim pomoč. email.si mi ne dela. Kako bi lahko vsa sporočila dobil na gmail. Pri siolu mi ne morejo pomagati, ker ne morem odpreti stran na blogu. Vsako toliko me blog vpraša za prijavo, ker sem nekje založil geslo ne morem operirati. Novo geslo so mi poslali na email.si a email.si ne morem odpreti. kam se lahko obrnem, da jim sporočim nov mail tako, da lahko sploh delam na blogu?

 6. Ne vem, ali sem izjema, ki potrjuje pravilo ali pa ne drži. Imam kupico rednih bralcev, a ne objavljam pogosto … hehe …

  Še opazka. Popolnoma se strinjam, da je ritem pomemben. Vendar pa po mojih opažanjih ni tako pomemben, ko že obstajaš v dovolj velikem obsegu na rednih bralcih in ne na klikih preko iskalnikov. Bila sem tedenski objavljač, ki je usahnil. Me je zanimalo, koliko bo to vplivalo na upad bralstva. Seveda je vplivalo, ker ni bilo več ritma in so bralci nehali preverjat, ali sem že kaj izpljunila. Vendar samo začasno. Nekaj časa opazni upad, potem pa drastičen poskok. Če imaš stalne bralce, jih pač imaš. Četudi te bodo zapustili za dva tedna, ker nisi discipliniran avtor, se bodo zagotovo slej ko prej vrnili pokukat. (okej … ne čez eno leto, ampak …)

  Sicer me pa zanima, če mogoče veš, koliko glede na povprečje pomeni biti dobro bran v smislu procenta v odnosu na zgolj klike za nekaj sekund in tistih, ki se zadržijo dlje. Ker petsekundni kliki zaradi zvenečih besed so zame kot spam, čeprav se beleži kot bralce. Nikoli pa še nisem zasledila nobene informacije, koliko pomeni zadovoljivo bran bloger glede na povprečje in ne zgolj klikan bloger. Saj veš, tisti pobarvani krogec na statcounterju z zelenim, rumenim, rdečim koščkom … hehe …

 7. se strinjam.
  Na primer jaz (seveda nisem priznan in poznan bloger ampak vseeno) nisem pisal skoraj celo šolsko leto. Šola mi je seveda na prvem mestu, seveda pa nihče ne naredi gimnazije kar tako. Seveda pa malo tudi nisem upal, da ne bi bili v šoli preveč ‘pametni’ in bi jo odnesel s kakšnim ukorom ali celo suspendom.
  Na primer: nek bloger je na svojem blogu pisal o čefurjih, vsebine so bile uperjene proti čefurjem, rahlo tudi žaljive. Ko so v šoli (katero obiskujem tudi jaz) opazili njegov blog in to objavo, jo je odnesel še kar poceni, z ukorom, čeprav to ni imelo prav nobene povezave s šolo.
  Drugi bloger je opisoval našo gimnazijo in jo žalil, zato je dobil mesečni suspend.

  je vredno? je najbolje biti nevtralen?

  seveda pa vse, kar si ti, piroman, napisal drži. Čeprav po mojem mnenju je bolje napisati kakšno zanimivo daljšo objavo, tudi če samo na 3 dni, naprimer.

Dodaj odgovor